Život Saše Ivkovića uz folklor

2Saša Ivković je učenik II2 gimnazije i aktivno se bavi folklorom već duži niz godina. Trenutno igra u Ansamblu narodnih igara ,,Lijevče“ iz Razboja, najmlađem folkloraškom društvu naše opštine. Članovi ovog društva su uglavnom iskusni igrači koji se bave folklorom na profesionalniji i ozbiljniji način što se tiče pristupa obavezama i organizacije.
Obavili smo intervju sa Sašom i saznali da on ima veoma važnu ulogu u svom društvu.

1. Kako je započela tvoja ljubav prema folkloru?
-Započela je kao i svaka ljubav, spontano. Iz hobija je to preraslo u ljubav i želju da se time bavim intenzivno i ozbiljno.

2. Koliko dugo se baviš folklorom?
-Folklorom se bavim od petog razreda osnovne škole, kada sam igrao u školskoj sekciji. Zatim sam prešao da igram u KUD-u ,,Mladost“ iz Razboja. Neko vrijeme sam igrao u KUDM ,,Bosiljak“, a trenutno igram u Ansamblu narodnih igara ,,Lijevče“ iz Razboja.

3. Koja je tvoja uloga u folkloraškom društvu?
-Ja u tom društvu imam veoma važnu ulogu, meni najdražu, a to je briga o nošnji, te briga o nošnji u smislu izrade i kupovine. Moj zadatak je da svakoj oblasti koju želimo scenski da predstavimo, istražim što detaljnije mogu u skladu sa mogućnostima i literaturom koju imam. Sve što istražim treba da se pokrije literaturom koju pronalazim i za sada imam veći broj knjiga, većinom iz muzeja, koje se odnose na život našeg naroda i naroda širom Balkana. Kada se sve to sklopi, počinje proces izrade ili kupovine nošnje prema određenim kriterijumima i pravilima uz maksimalan trud, pažnju i odgovornost.

4. Sjećaš li se svog prvog nastupa?
-Prvi nastup je bio sa školskom sekcijom na školskim manifestacijama.

5. Možeš li izdvojiti neki nastup koji će ti zauvijek ostati u pamćenju?
– Svaki izlazak pred publiku pamtim i svaki je poseban. Zato mi je teško izdvojiti samo jedan.

6. Koje igre uvježbavate i koliko često trenirate?
-Treniram u dva sedmična termina, mada se i oni ponekad povećavaju u zavisnosi obaveza i planiranih aktivnosti. Moj repertoar je širok s obzirom da sam igrao u nekoliko društava. Naravno, izvode se igre Srba gdje god da žive. Takođe, svaka koreološka oblast ima svoju draž i posebnost i u svakoj vidim ljepotu. Pored srpskih igara, tu su igre nekih nacionalnih manjina. Čak smo u nekoliko navrata igrali i ruske i grčke igre.

7. Gdje si nastupao sa svojim folklornim društvom?
– Nastupao sam širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, takođe i Srbije, a tu su nastupi u Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Holandiji. Nagrada za svaki koncert ili nastup jeste aplauz publike i svako novo prijateljstvo stečeno folklorom. Pošto je moje društvo trenutno najmlađe u opštini, još nemamo nagrada, ali vjerujem da nas tek očekuju i da ćemo biti uspješni.

8. Ko ti je najveća podrška?
-Podrška je uvijek potrebna, mogu reći da je ja imam od svih meni bliskih osoba.

9. Kakvi su ti planovi za iduću godinu?
-Planovi su veliki i brojni, isto kao i ambicije. Ono što mogu da otkrijem je manifestacija pod nazivom ,,Novogodišnje veče igre i pjesme“ koja će se održati u Domu kulture u Srpcu 29.12.2016. godine u kojoj će naš ansambl predstaviti premijeru nove koreografije, a takođe imamo u planu organizaciju jedne manifestacije, najveće na našoj opštini, koja će se održati sljedeće godine u junu, povodom Vidovdana.

10. Koje prednosti pruža folklor?
Bavljenje folklorom svakom članu društva omogućava obilazak mnogih zemalja širom svijeta i takođe upoznavanje novih ljudi, te sticanje novih prijateljstava.

Dragana Đukić, III1 gimn.

za-novinarsku

Andrea Ivanović, II1 gimn.

Andrea Ivanovic, I1 gimn.