Uspješno održan Dan sporta i Dan otvorenih vrata

U petak, 28.4.2023. godine u našoj školi održan je Dan sporta. Dan sporta se tradicionalno organizuje kao manifestacija u okviru promocije zdravih stilova života i razvijanja svijesti o potrebi fizičke aktivnosti, a ove godine su umjesto tradicionalnog krosa održane sportske igre i takmičenja u malom fudbalu, odbojci i šahu. U 7.30 časova svi učenici su imali  čas sa odjeljenskim starješinama na kojem im je objašnjen raspored sportskih aktivnosti, a zatim su održani turniri u malom fudbalu i odbojci. Prvo mjesto u turniru u odbojci osvojila je grupa učenica III razreda u sastavu: Tamara Stamenić, Nikolina Pantelić, Jelena Radonić, Tara Novković, Marijana Mrđa, Nikolina Nedić, Daliborka Milutinović i Milica Stojković. U turniru u malom fudbalu prvo mjesto zauzeli su učenici III razreda u sljedećem sastavu: Đorđe Gužvić, Daniel Gudalović, Ljubiša Šumar, Slaven Ignjatić, Nemanja Popović, Đorđe Marković, Aleksej Plotan i Stefan Radulović. Na veoma zanimljivom takmičenju u šahu, između 18 učesnika, prvo mjesto je osvojio učenik prvog razreda David Kusić.
,,Uživao sam u Danu sporta koji je održan u našoj školi. Pohvalio bih profesore fizičkog vaspitanja koji su sve odlično organizovali. Iako ove godine nismo odmjerili snage na tradicionalnom školskom krosu, atmosfera je zaista bila sjajna i opuštajuća“, izjavio je učenik Đorđe Gužvić, član pobjedničke ekipe u malom fudbalu.

Pored Dana sporta, od 11 časova održan je i Dan otvorenih vrata  za maturante osnovnih škola sa područja naše opštine. Učenike su dočekali i pozdravili predstavnici uprave Škole, kao i predstavnici učenika iz četvrtog razreda gimnazije. Naši učenici: Višnja Sančanin, Sergej Meršnik, Marko Miljević, Nemanja Ignjatić i Miloš Dragomirović su pripremili predstavu kroz koju su na zanimljiv način prikazali postojeća zanimanja u Školi. U programu su učestvovali i srednjoškolci koji su članovi Ansambla narodnih igara ,,Ani“ Lijevče iz Razboja. Zatim su maturanti osnovci imali priliku da kroz prezentacije predmetnih profesora upoznaju četiri školska programa: gimnaziju (opšti smjer), ekonomiju (carinski tehničar i trgovac) mašinstvo i obradu metala (bravar/zavarivač i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike) i ugostiteljstvo (kuvar/konobar). Prezentacije su podrazumijevale isticanje suštine svake struke, njene uloge i značaja u budućem obrazovanju, kao i upoznavanje sa nastavnim planovima i programima.

Istovremeno je u školskom holu predstavljen Sajam virtuelnih preduzeća za vježbu koji su sa učenicima vodile i pripremile profesorice ekonomske grupe predmeta Adriana Vučenović i Vesna Sovilj.
,,Učenici četvrtog razreda ekonomskih i bankarskih tehničara imaju praktičnu nastavu u okviru koje se osposobljavaju za otvaranje preduzeća i mi to zovemo virtuelna preduzeća za vježbu. Da bi oni predstavili sve ono što su uradili, postavili su štandove u holu i predstavili pet preduzeća i banaka: Preduzeće mobilnih telefona ,LMNT“, ,,Kuću sreće“ i Mesnicu ,,Tri praščića“, te banke ,,Sint invest banku“ i ,,Kompleks banku“. Kroz praktičnu nastavu imaju mogućnost da iskažu svoje afinitete i osjete neke poteškoće i probleme sa kojima bi se mogli susresti u narednom školovanju i radu. Ove aktivnosti doprinose njihovom osposobljavanju za poziv kojim će se baviti“, izjavio je direktor Milenko Živanić.
Profesorica praktične nastave Adriana Vučenović je izjavila da je jedan od ciljeva bio i da učenicima devetih razreda prikažu buduća zanimanja na kreativan način.