Uspjesi naših učenika na konkursu za Prvu srbačku laku pješadijsku brigadu

Dana 07.06.2023. navršena je 31 godina od osnivanja Prve srbačke lake pješadijske brigade u Sitnešima kada su se na fudbalskom terenu okupili očevi, braća i sinovi kako bi branili našu otadžbinu. U sjećanje na ovaj dan i sve koji su se borili i branili ovu zemlju, Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova na području opštine Srbac je na  održanoj ceremoniji posebno pozdravio sve porodice stradalih i sve nadležne koji rade u sklopu opštine Srbac i Vlade Republike Srpske i  koji su omogućili da se ovaj jubilej obilježi, kao i sve prisutne. Prisutni su položili cvijeće u ime žrtava i održan je pomen-parastos od strane protonamjesnika Željka Sarića.

Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova na području opštine Srbac je, da bi naglasio značaj ovoga dana, raspisao i konkurs za literarne radove za učenike osnovnih i srednjih škola na području naše opštine. Na ovaj konkurs su se prijavili i naši učenici koji su osvojili vrijedne nagrade. Treće mjesto za svoj rad ,,Prva srbačka laka pješadijska brigada” je osvojio Daniel Gudalović, učenik III razreda ekonomskih tehničara koji je nagrađen priznanjem i knjigom. Drugo mjesto je osvojila Dejana Krupljanin, takođe učenica III razreda ekonomskih tehničara,  svojom pjesmom ,,Hrabra srca” i nagrađena je priznanjem, novčanom nagradom i knjigom. Prvo mjesto na konkursu osvojila je učenica II razreda ekonomskih tehničara Sonja Mikić pjesmom ,,Brigada rata”. Svoju pjesmu je pročitala svima koji su bili prisutni na komemoraciji i za nju dobila priznanje, novčanu nagradu i knjigu ,,Srbačka brigada u otadžbinskom ratu”. Veliki je broj i ostalih učenika koji su se odazvali na ovaj konkurs i koji su dobili zahvalnice za svoj rad i talenat u pisanju.

Sonju, koja je napisala najbolju pjesmu, pitali smo za utiske o osvajanju prvog mjesta i samoj ceremoniji, na šta nam je ona rekla: ,,Iskreno, osjećam ogromnu čast što je moj rad izabran za najbolji u kategoriji srednjih škola. Kada sam svoju pjesmu predala svojoj profesorici srpskog jezika nisam očekivala da ću išta osvojiti jer je to zapravo prva pjesma koju sam ikada napisala. Krenula sam da rad pišem kao prozno djelo i ono se nekako samo pretvorilo u poeziju. Smatram da je važno da se svima koji su žrtvovali svoje živote i svima koji su ratovali za nas  oda počast za njihovu hrabrost i odanost. Djelo sam i napisala na osnovu svog osjećanja poštovanja i divljenja onima koji su bili članovi naše brigade. “

Novinarska sekcija