Uspješan rad članova Informatičko-multimedijalne sekcije

Informatičko-multimedijalna sekcija u našoj školi postoji već nekoliko godina, a ove školske godine je vodi profesor matematike i informatike Sanel Saltović. Sekcija  trenutno broji osam članova. Ove godine rad sekcije je bio veoma uspješan. Naime, učenik IV razreda gimnazije Luka Pančić postigao je veoma dobar uspjeh na Regionalnom takmičenju iz informatike osvojivši visoko četvrto mjesto.

„Odlučila sam se za Informatičku sekciju jer je jako zanimljiva, edukativna i zabavna. Moju pažnju je najviše privukla zbog toga što je informatika budućnost i željela bih više znati o tome. Na sekciji mi je najzanimljivije što saznajemo mnogo toga korisnog i širimo svoje vidike u računarskom svijetu. Atmosfera je uvijek kolegijalna, i profesor i učenici su spremni pomoći kada god je potrebno. Na ovu sekciju najprije idem da bih se dodatno edukovala i proširila svoje znanje jer smatram da znanja nikada nije dosta i da je svaka dodatna informacija uvijek dobro došla. Jako sam zadovoljna atmosferom na sekciji, odnosom među učenicima i znanjem koje profesor prenosi na nas“, izjavila je Dora Jeftić, učenica I razreda gimnazije.

Učenici kažu da im je programiranje veoma zanimljivo, ali i teško. Istakli su da je najteže stvoriti adekvatnu ideju koja će na najjednostavniji način postaviti algoritam pomoću kojeg će doći do rješenja. Većina njih se planira baviti informatikom nakon završetka srednje škole, te smatraju da im je ovo dobar uvod u njihovu budućnost.

” Ove godine smo odlučili učenicima predstaviti i približiti pojam programiranja u programskom jeziku C++, tačnije, samu osnovu programiranja koja se dalje može proširiti u širokim oblastima informatike. Pored toga, učenici se u svoje slobodno vrijeme bave bar jednim segmentom informatike kao što je izrada aplikacija, izrada Web stranica, programiranje u Visual Studiu, izrada logoa i slično. Naime, u prethodnom periodu smo učestvovali u dva izazova. Od strane M:tel-a smo dobili poziv da učestvujemo u izradi inovativne aplikacije koja će biti podržana na današnjim prenosnim uređajima, te smo za svoj rad,tj.aplikaciju pod nazivom ,,Humesto“ bili nagrađeni. Takođe, učestvovali smo i na izazovu ,,Dabar informatičar” u sklopu kojeg su se radili zadaci slični zagonetkama. Bilo je potrebno stvoriti dobar algoritam koji će nas dovesti do tačnog rješenja. Učenici su se dosta dobro snašli u oba izazova. Kada je u pitanju programiranje u C++, učenik Luka Pančić je učestvovao na Regionalnom takmičenju u Gradišci, na kojem je bio rangiran kao četvrti. U narednom periodu će se učenici upoznati sa Objektno-orijentisanim programiranjem koje se danas smatra jednim od najkorisnijih oblasti u samom programiranju“ , izjavio je profesor Sanel Saltović.

                              Novinar:Marijana Mrdja, II gimn.