Ugostitelji u sklopu školske prakse pripremaju vrhunske specijalitete

Hrana je izvor zdravlja i nije uzalud skrojena izreka: reci mi šta jedeš i reći ću ti kakav si.  Cilj kulinarstva u ugostiteljstvu je ostvariti zaradu, pa je tome prilagođen izbor i način pripreme jela. U tome smislu sve je podređeno zadovoljenju želja gostiju. Jela su raznolika, posebno aranžirana i servirana, nude se putem jelovnika, a katkad se pripremaju i prema posebnim željama gostiju. Ove i mnoge druge zanimljivosti i tehnike iz svijeta kulinarstva uče i usavršavaju učenici naše škole.

Oni u sklopu praktične nastave pripremaju mnogobrojne specijalitete u kuhinji škole. Praktičnu nastavu drži profesorica Maja Mojević. Ona im pomaže pri pripremi različitih slanih i slatkih jela, te im pruža kvalitetno znanje koje će im biti korisno u budućnosti pri zaposlenju. Učenici su veoma zainteresovani i uspješno obavljaju svoje zadatke, a prije časa odlaze u nabavku potrebnih namirnica, što sam proces pripremanja čini još zanimljivijim. Profesorica ih pušta da većinu posla obavljaju samostalno, ali im i pomaže pri zahtjevnijim zadacima.

,,Učenici su veoma vrijedni i odgovorni. Sve što su učili na teoriji uspješno su savladali i na praktičnoj nastavi. Trudili smo se da proširimo znanje i da pratimo nove trendove u kulinarstvu i ugostiteljstvu. Sva napravljena jela smo fotografisali i te fotografije govore više od riječi o kulinarskim vještinama i kreativnosti naših učenika“, izjavila je profesorica Maja Mojević.

„Na praktičnoj nastavi mi je jako zanimljivo. Volim pripremati razna jela i nadam se da ću napredovati u struci i dobiti zaposlenje. Zahvalan sam profesorici  na znanju koje mi je prenijela i na tome što mi je usadila ljubav prema kulinarstvu“, rekao je učenik  trećeg razreda ugostiteljske škole, Darko Jovičić.

 Jovana Vujičić IV1 gimn.
               Tijana Radonić IV1 gimn.