Učenici naše škole prisustvovali Književnim susretima na Kozari

Oko dvadeset učenika naše škole prisustvovalo je 16.9.2023. godine poetskom času na Mrakovici, centralnom događaju 51. Književnih susreta na Kozari.
Učenici su se u 9 časova autobusom uputili ka Kozari u pratnji profesorica srpskog jezika Branke Keser i Biljane Berić. Pri samom dolasku, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju, razgledanje kulturnih spomenika i muzeja. Zatim su u 12 časova prisustvovali poetskom času, na kojem su stihove govorili pjesnici: Boro Kapetanović, Aleksandra Čvorović, Dragana Kragulj, Blagoje Baković, Goran Šaula, Berislav Blagojević, Vid Vicko Vukelić i Nenad Grujičić.
Poetski čas je otvoren poemom  ,, Stojanka majka Knežopoljka“  u izvođenju prijedorske glumice Mirele Predojević. Pjesnici su istakli da Književni susreti okupljaju ljude na slobodarskoj Kozari , te da su značajan pomen na prošlost.
,,Mi smo, kako je govorio Stevan Raičković, niti koje vežu nerođene sa mrtvima i svaka ta nit i buduća generacija je dužna da ovo pamti i da se okupljamo ovdje. Zato je značaj ovih susreta neopisiv“, rekao je pjesnik Blagoje  Baković, ovogodišnji laureat  Književnih susreta.

Poetskom času prethodilo je polaganje cvijeća na spomen-bistu Skendera Kulenovića, u čijoj je blizini laureat Baković zasadio drvo. Takođe je položen vijenac na spomen-kompleksu kod Vječne vatre na prostoru Memorijalnog zida.
,,Ova posjeta Kozari je bila izuzetno edukativna i divno je bilo slušati sve pjesnike koji su prisustvovali ovoj manifestaciji. Imali smo priliku slušati dirljive, rodoljubive, motivacione, pa čak i humoristične pjesme i veoma prijatno sam iznenađena što smo imali tako raznovrstan program“, izjavila je Sonja Mikić, učenica trećeg razreda ekonomskih tehničara.
Nakon poetskog časa i šetnje, učenici su se u 14.30 časova zaputili ka Srpcu.

                                                                                                                                Novinarska sekcija