Učenici naše škole prisustovali EYOF-u 2019

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste uzrasta od 14 do 18 godina. Domaćin ovog zimskog omladinskog festivala EYOF 2019 bili su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. Ovi gradovi su osnovali društvo „EYOF 2019 d.o.o“ iza kojeg stoji skupština koju čine po tri predstavnika iz oba grada.

Festival je trajao od 9. do 16. februara 2019. godine. Takmičenje se odvijalo na nekoliko borilišta i to na Bjelašnici, Igmanu-Velikom polju, Jahorini, u Dvorištima, Skenderiji, Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch- Zetri i u Sportsko-poslovnom centru „Peki“ u Palama.

Ovom festivalu su prisustvovali učenici IV2 razreda gimnazije  naše škole Marko Milinčić i Mia Milanković, koji su učestvovali i u organizaciji samog festivala.

„Ovo je bilo jedno nevjerovatno iskustvo, koje će se, nadamo se, u budućnosti ponoviti. Ono nam je omogućilo da upoznamo razne ljude iz svih dijelova Evrope, a isto tako i iz svih dijelova BiH. „Volonteri možda nemaju uvijek vremena, ali imaju srce“-ova ideja vodilja je obilježila najboljih 12 dana našeg života. U svakom trenutku morali smo biti dostupni učesnicima da im pružimo pomoć. Iako se to čini kao težak i zahtjevan posao, mi smo u njemu uživali. Mi smo bili zaduženi za sektor smještaja, gdje smo imali najviše kontakta sa sportistima i delegacijama. Naš posao je bio da ih smjestimo u hotele „Hollywood“ i „Hills“ , koji su u sklopu Atletskog sela i da im pružimo bilo kakvu pomoć i damo im potrebne informacije. Možda je to bio najzahtjevniji ali i najzanimljiviji posao. Po završetku EYOF-a 2019, dobili smo sertifikate kao potvrdu o učešću i mnoge druge nagrade. Takođe, bila je organizovana i zabava kojoj su prisustvovali svi volonteri i organizatori, te smo imali priliku da se svi upoznamo. Nadamo se da ovo neće biti naše posljednje volontersko iskustvo i da ćemo opet učestvovati i na drugim festivalima koji ne moraju nužno biti sportskog karaktera“, naveli su Mia i Marko.

Novinarska sekcija