Učenici naše škole posjetili Sajam knjiga u Banjaluci

Naši vrijedni učenici i ljubitelji knjiga su u petak, 9.9.2022. godine, nakon trogodišnje pauze, posjetili Sajam knjiga u Banjaluci. Sajam je posjetilo 69 učenika u pratnji odjeljenjskih starješina i predmetnih profesora: Slobodanke Vučinić, Julije Ugren, Dragice Pezerović i Ljubiše Popovića.

Neki od učenika su po prvi put sa školom putovali tek ove godine, jer prethodnih godina nije bilo mogućnosti za odlazak na ovakve događaje zbog pandemije virusa korona. Učenici su se u 15 časova sa profesorima uputili ka Banjaluci i dvorani ,,Borik“ gdje je i ove godine održan tradicionalni , 27. po redu, Međunarodni sajam knjiga u organizaciji ,,Glasa Srpske“.
Po dolasku, učenici i profesori su imali priliku da se upoznaju sa novitetima, kao i književnim klasicima, kako svjetske, tako i naše književnosti. Sajmu su prisustvovali brojni izdavači, kao što su: „Laguna“, „ Vulkan“, ,,Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo“ itd.
Sajam  je svečano otvoren 6. septembra besjedom višestruko nagrađivanog književnika Dejana Aleksića, a otvoren je do 12. 9. 2022. godine.
Helena Jelić, primjerna učenica trećeg razreda bankarskih tehničara, rekla je kako je zadovoljna zbog organizovanja odlaska na jednu ovakvu manifestaciju. Helena je naglasila da joj je na Sajmu bilo veoma lijepo, da je uspjela da pronađe knjige u skladu sa svojim interesovanjima i da je svoje slobodno vrijeme provela na kvalitetan način.  Takođe je navela da su knjige znatno skuplje u odnosu na prethodne godine i da su cijene skoro iste kao u knjižarama i redovnoj prodaji.
,,Drago mi je što smo nakon pauze od par godina ponovo bili u mogućnosti da dođemo na Sajam. Odziv đaka je bio dobar, vjerovatno bi bio i veći, ali imamo tri odjeljenja na ekskurziji. Đaci su najviše posjećivali štand sa udžbenicima da bi kupili one koji im nedostaju, ali naravno, nije izostala kupovina beletristike za malo veće knjigoljupce“, izjavio je profesor engleskog jezika Ljubiša Popović.
Nakon obilaska Sajma, učenici su slobodno vrijeme iskoristili za razgledanje grada, a u 20 časova su se uputili ka Srpcu.

Milica Vujasin  IIIbt