Učenici naše škole odali počast stradalima u Donjoj Gradini

U nedjelju 23. aprila u 9 časova oko 50 učenika I ET, I UG i II MT u pratnji prof. Bore Mihajlovića i Svjetlane Tesle uputilo se jednim autobusom zajedno sa grupom građana iz Srpca na polaganje vijenaca za stradale u Donjoj Gradini. Po dolasku,  u 10:35 časova,  učenici su prisustvovali parastosu u spomen stradalim žrtvama, a zatim su se prisutnima govorom obratili patrijarh Irinej, episkop banjalučki Jefrem, te predstavnici Jevreja i Roma. Učenici su potom prisustvovali polaganju vijenaca gdje su svoje govore održali Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

„Značajno je to što smo išli da se upoznamo sa istorijom i stradanjem srpskog naroda za vrijeme NDH. Svi građani RS bi trebali da na neki način odaju počast našim stradalim precima koji su poginuli mučeničkom smrću samo zato što su bili Srbi“, izjavio je učenik I ET Duško Kljajić.

„Veoma je značajno što sam posjetila Donju Gradinu. Tu sam saznala da je stradalo mnogo ljudi, čak oko 700 000. Ne smijemo nikada zaboraviti stradanje tih ljudi i ona se ne smiju više nikada ponoviti“, rekla je učenica I ET Svjetlana Petković.

Andrea Ivanović, II1 gimn.

Ivona Stojić, II1 gimn.