Učenici mašinske struke posjetili Mašinski fakultet

U četvrtak, 28.4. 2022. godine, učenici drugog i četvrtog razreda mašinske škole posjetili su banjalučki Mašinski fakultet u pratnji profesora mašinske grupe predmeta Mirka Tatića i Gorana Pašalića, te profesora engleskog jezika Ljubiše Popovića, odjeljenjskog starješine IIcnc.


Učenici su se u 7.30 časova organizovanim prevozom uputili prema Banjaluci, a oko 8.40 časova stigli su na Mašinski fakultet gdje su ih  dočekali dekan i četiri asistenta. Dekan je učenicima istaknuo značaj nastavka školovanja i cjeloživotnog usavršavanja nakon završavanja srednje škole, te naglasio da ga često kontaktiraju direktori brojnih preduzeća i škola u potrazi za inženjerima, jer ih nema na birou rada.
Nakon toga, učenici su podijeljeni u dvije grupe i krenuli su u obilazak laboratorija na fakultetu.  Obje grupe su obišle sve laboratorije Mašinskog fakulteta, i to: laboratorije za mehatroniku , robotiku, zavarivanje, za ispitivanje materijala i zavarenih spojeva, za motore i vozila, za mjernu tehniku, za CAD i PLM sisteme, za tehnologiju rezanjem i za obradne sisteme.
Prema Nastavnom planu i programu, učenici Iicnc, kao i  IVcnc iz predmeta Mašinski elementi, Konstruisanje i Tehnologija obrade izučavaju gradivo koje se odnosi na mašinske materijale, sve postupke zavarivanja, postupke ispitivanja materijala i zavarenih spojeva, zupčaste prenosnike, navojne spojeve, reduktore itd.   Sa druge strane, učenici IVcnc iz predmeta Automatizacija proizvodnje uče o industrijskim robotima, senzorskim sistemima, mehatroničkim sistemima, hidrauličkim i pneumatskim sistemima, nekonvencionalnim postupcima obrade, alatnim mašinama za obradu, hardverskim i softverskim komponentima, te je izučavanje ovih oblasti bilo povod za odlazak na Mašinski fakultet.

,,Predmet izučavanja svih laboratorija koje su učenici obišli, vidjeli i nešto naučili, su nastavne jedinice svih predmeta mašinske grupe, koje učenici mašinskih i metalskih škola uče od prvog do trećeg, odnosno četvrtog razreda. Osim toga što su učenici praktično vidjeli i proširili znanje, očekujem da će ova posjeta dodatno motivisati učenike IIcnc da još bolje uče, a učenike IVcnc, maturante, da nastave školovanje“, izjavio je profesor Mirko Tatić.

Posjeta Mašinskom fakultetu je završena oko 12.30 časova, kada su se učenici uputili prema Srpcu, da bi putnici stigli na redovan prevoz.

                                                                                                       Novinarska sekcija