Učenici II1 gimnazije zvanično prisustvovali otvaranju izložbe „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“

6Na dan rođenja Ane Frank, 12.06.2017. godine, za vrijeme drugog školskog časa, učenici II1 gimnazije u pratnji predmetnog profesora Branke Keser su zvanično otvorili izložbu „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“. Izložba je otvorena ove sedmice za sve posjetioce u Narodnoj biblioteci u Srpcu.

Bibliotekari Branislav Savanović i Slavica Repić su upoznali učenike sa pojedinostima iz života Ane Frank. Putem ovog predavanja su informisali učenike o porijeklu i nastanku djela „Dnevnik Ane Frank“, njegovoj formi i uslovima u kojima je trinaestogodišnja djevojčica Ana pisala svoj dnevnik. Nakon kratkog upoznavanja, učenici su imali priliku pogledati izložbu u vidu panorame, koja prikazuje ratna dešavanja u Evropi, ali i život Ane i drugih Jevreja u takvim uslovima. Učenica Ivona Stojić upotpunila je predavanje čitanjem dijelova dnevnika, te su učenicima podijeljenje vježbanke kako bi sumirali i zapisali svoje utiske.

„ Nažalost, u osnovnoj školi nismo imali „Dnevnik Ane Frank“ za lektiru. Ova izložba mi je omogućila da saznam nešto više o njezinom životu. Strašno je i pomisliti da su se ovakve stvari u prošlosti dešavale, te da je ne samo jedan mladi život, već i milioni drugih ugašen“, izjavila je učenica Ivona Stojić.

„ Nisam pročitao knjigu, ali sam siguran da ju je psihološki bilo veoma teško napisati. Shvatio sam u kakvim je okolnostima bila Ana Frank i da je takav život bio mučenički. Smatram da se ovakvi zločini više nikad ne smiju ponoviti“, dodao je učenik David Trivunić.

 

Nikolina Pavković, II1 gimn.

 Ivona Stojić, II1 gimn.

 Andrea Ivanović, II1 gimn.

 Milijana Miladić, II1 gimn.