Učenica III2 gimnazije, Suzana Stojković u posjeti naučno obrazovnom kulturnom centru u Tršiću

Suzana Stojković, učenica III2 gimnazije  imala je priliku da tokom ljetnog raspusta posjeti  naučno- obrazovni kulturni centar u Tršiću u sklopu ljetne škole. Prisustvovala je kursu Istorije srpske kulture kroz razvojne etape koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije. Sa Suzanom smo obavili kratak razgovor kako bismo saznali nešto više o njenom iskustvu.

  1. Šta te navelo da odeš u Tršić?

Želja da isprobam nove stvari, upoznam neke nove načine rada i sticanja znanja.

2. Koliko je kurs trajao?

Kurs je trajo četrnaest dana (od 1. do 14.8.)

3. Koliko često ste imali predavanja?

Imali smo predavanja svaki dan u prijepodnevnim časovima (od 9 do 12 časova).

4. Kakvi su bili profesori?

Profesori su zaista profesionalno radili svoj posao, trudili su se da nam na najbolji način prikažu to što znaju i mislim da su velikim dijelom to i uspjeli. Može se uočiti da su to  stručni ljudi koji vrlo dobro znaju šta  predaju.

5. Da li ste pored predavanja imali i neke druge aktivnosti?

Jesmo, naravno. Posjetili smo Tekeriš, Gučevo, Mačkov kamen i Krupanj. Nakon predavanja imali smo časove poezije na kojima smo analizirali poznta djela srpskih pisaca. Imali smo priliku da upoznamo pisca Milosava Tešića i prisustvujemo filmskim večerima na kojima smo gledali „Marš na Drinu“ , „Zaveštanje“ i „Dorotej“.

6. Da li si u Tršiću stekla nove prijatelje?

Naravno.

7. Šta ste radili u slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme provodili smo uživajući, jedan od profesora imao je harmoniku pa smo skoro svako veče provodili pjevajući zajedno sa učenicima sa folkloristike. Posjetili smo kuću Vuka Karadžića kao i mjesta velikih bitki u Prvom svjetskom ratu koja sam pomenula u prethodnom pitanju. Tamo je bio prisutan istoričar koji se trudio da nam pomogne da na najbolji način doživimo svaku bitku i njen tok.

8. Kakve utiske nosiš?

Nosim samo pohvalne utiske. Zaista mi je bilo lijepo i drago mi je što sam se odlučila na to da odem u drugu državu sama bez ikog poznatog blizu sebe. Bilo mi je pomalo izazovno, ali drago mi je što sam otišla jer sam naučila mnogo novih stvari i stekla nova prijateljstva.

9. Šta ti se najviše dopalo?

Najviše mi se dopala posjeta arheologa Andreja Starovića koji nam je govorio o Lepenskom viru i o Vinči i potrudio se da nam dočara sve na način da se svi osjećamo kao da smo prisutni tamo.

    10. Da li bi ponovila to iskustvo?

         Da,vrlo rado.

Novinar: Marijana Mrđa