Učenica Dajana Barašin gaji veliku ljubav prema umjetnosti

7Dajana Barašin je učenica  III1 razreda gimnazije naše škole. U slobodno vrijeme bavi se crtanjem  i pjevanjem, te smo joj vezano za njezine talente postavili par pitanja.

  1. Kada i kako se javila ljubav prema crtanju i pjevanju?

Ljubav prema crtanju se javila još od malih nogu, kada je moj otac prepoznao moj talenat. S obzirom da je i on veliki zaljubljenik u umjetnost, moj talenat je pretvorio u pravu ljubav prema crtanju. Pored mog dara za crtanje, u toku osnovne škole mi se javila želja za učešćem u školskom horu.

      2. Koliko si dugo bila član hora i da li se još uvijek baviš pjevanjem?

Član hora sam bila od VI do IX razreda osnovne škole, a član etno -grupe „Spomenke“ ( danas „Vez“), sam od VIII razreda, pa i danas. Zajedno sa profesorom Nedjeljkom Kusićem nastupali smo  na različitim svečanostima naše opštine.

      3. Gdje pronalaziš inspiraciju i kad najčešće crtaš?

Inspiracija mi se najčešće javlja vrlo spontano. Uglavnom nađem neku ideju koja me motiviše, koju se kasnije trudim prenijeti na papir što je bolje moguće. Crtanje za mene predstavlja sredstvo kojim popravljam raspoloženje.

  1. Da li si ikada učestvovala na likovnim konkursima, kolonijama, susretima i slično?

Bila sam učesnik likovno-ekološke kolonije „Bardača“ u nekoliko navrata, a posljednji put prošle godine. Vrlo su mi važna ta iskustva koja sam stekla družeći se sa cijenjenim slikarima današnjice.  Moji radovi su takođe učestvovali na likovnim konkursima vezanim za genocid u koncentracionom logoru „ Jasenovac“ .

  1. Šta najviše voliš crtati i koje motive najčešće koristiš?

Nemam neke određene motive koje najradije crtam, međutim ,dragi su mi motivi iz prirode i oni vezani za čovjeka.

  1. Koju tehniku koristiš pri crtanju i koliko crteža imaš?

Najčešće koristim grafitne olovke,a ako želim da unesem malo boje u radove, onda najradije koristim drvene bojice. Imam nekih petnaestak radova koje sam zadržala, a da sam njima zadovoljna, takođe sam veliki broj radova poklonila.

  1. Da li se u budućnosti želiš baviti crtanjem ili nekom drugom vrstom umjetnosti?

Svakako želim iskoristiti svoj talenat za crtanje u budućnosti, ali ne u vidu klasične likovne umjetnosti, već se više usmjeravam ka grafičkom dizajnu.

  1. Koji je tvoj moto u životu i čime se vodiš?

Vodim se time da su za sreću u životu važne male stvari, te da treba da dajemo svoj maksimum u svemu što radimo. Još jedna stvar: nikad ne dozvolite da vaš duh u potpunosti odraste.

 

 

Isidora Cvijetić, III1 gimnazije

Ivona Stojić, lll1 gimanazije

Andrea Ivanović, III1 gimnazije