U srednjoškolskom centru održana promocija fakulteta iz Brna

Krajem prošlog mjeseca u prostorijama JU CSŠ “Petar Kočić” u Srpcu održana je promocija Poslovno-ekonomskog fakulteta i fakulteta informatičke tehnologije sa Mendelevog univerziteta iz Brna u Češkoj, kojoj je prisustvovalo oko 50 učenika naše škole.

O ovom fakultetu našim učenicima govorili su dekan Arnošt Motička, profesor Jan Turčinek, profesor Pavel Turčinek i profesor Pavel Cihlar. Profesor Pavel Cihlar potiče iz Brna, ali zaposlen je u Banjaluci na Filološkom fakultetu gdje predaje češki jezik.

Svi profesori su prisutne učenike upoznali sa sistemom obrazovanja i studijskim programima, te iste pozvali da se po završetku srednje škole upišu na fakultet u Brnu. Naglašeno je da je potencijalnim studentima omogućeno besplatno školovanje.

Brno je drugi po veličini grad u Češkoj. Nalazi se na dva sata vožnje od tri evropske prestonice, Beča, Praga i Bratislave. Studije u Brnu pohađa veliki broj stranih studenata koji imaju priliku da učestvuju na velikom broju međunarodnih projekata. Fakulteti i univerziteti pružaju studentima kvalitetno obrazovanje, zasnovano na principima Bolonjske deklaracije.

Promocija ovoga fakulteta održana je prethodno i u Banjaluci, a zatim u Daruvaru, u Hrvatskoj, gdje živi i radi veliki broj Čeha.

Ova saradnja ostvarena je zahvaljujući profesoru Miroslavu Stojkoviću, koji dugi niz godina radi kao profesor mašinske grupe predmeta u našoj školi, a čija je majka Čehinja.

Profesor Stojković je prošle godine izdao knjigu o životu Čeha u Novoj Vesi pod naslovom “Nova Ves od 1894. do 2004. godine”.