U drugom polugodištu održana brojna takmičenja – ostvareni odlični rezultati na različitim nivoima

Takmičenje iz demokratije
Dana 23.2.2023. godine u našoj školi je sa početkom u 11 časova održano školsko takmičenje iz predmeta demokratija i ljudska prava u okviru projekta ,,Ja građanin“. Na takmičenju su učestvovala četiri odjeljenja i to III cnc, IIIet/bt , IV1 razred gimnazije i IV2 razred gimnazije. Učenici su se za takmičenje pripremali sa predmetnim profesorima Dragicom Pezerović i Mladenom Ugrenom. Na takmičenju je bila prisutna i tročlana komisija, koju su činili profesorica Sanela Vidović, profesorica Branka Keser i psiholog škole, Željka Babić.

Prvi su se predstavili učenici IIIet/bt  sa temom ,,Nedostatak empatije kod mladih“. Nakon IIIet/bt  prisutnima su se obratili učenici IV2 razreda gimnazije sa temom ,,Seksualna informisanost i rizično ponašanje mladih“, kojom su željeli da ukažu na nedovoljnu seksualnu informisanost mladih i moguće posljedice rizičnog ponašanja. Sa temom ,,Održivi turizam“ predstavio se III cnc, čiji su predstavnici željeli ukazati na nedovoljnu iskorištenost i zainteresovanost građana za turističkim mjestima u našoj opštini. Školsko takmičenje zatvorilo je odjeljenje IV1 gimnazije temom ,,Mentalno zdravlje mladih“, kojom su ukazali na još jedan veliki problem mladih u našoj opštini.

Prednost u bodovanju odnijela je ekipa IV2 razreda gimnazije, te tako zauzela prvo mjesto. Sa 694 osvojena boda, IV2  gimnazije predstavljaće našu školu na regionalnom takmičenju, koje će se održati online.  Članovi pobjedničke ekipe su : Aleksandra Drinić, Branka Tesla, Suzana Stojković, Miloš Medić, Nina Obad, Teodora Lepir, Sanja Lepir i Nina Milanković. 

O važnosti komisije govori činjenica da upravo oni, na osnovu određenih kriterijuma, biraju pobjedničku ekipu. Više o ovom procesu kao i osvrtu na takmičenje, rekla nam je profesorica Sanela Vidović: ,, Takmičenje je prošlo u odličnoj atmosferi. Svi razredi su pokazali dobro znanje. Jedni su uradili bolje portfolije, a drugi su imali bolje prezentacije, ali se kod svih vidio timski rad što je izuzetno značajno. Bitno je da su naučili proces donošenja odluka i koji su to načini rješavanja problema koji se javljaju u našem društvu i zajednici u kojoj živimo“, izjavila je profesorica Sanela Vidović.

O samom procesu pripreme pobjedničke teme ,,Seksualna informisanost i rizično ponašanje mladih“ više su nam rekli predstavnici ove grupe.

,, Smatramo da je takmičenje dobro prošlo. Kao pobjednička grupa, veoma smo ponosne na cijeli razred i sve one koji su učestvovali u realizaciji projekta. Priznajemo da je ponekad bilo naporno i teško, ali ipak svaki trud se na kraju isplati. Još uvijek sumiramo utiske, ali smo svjesni svojih grešaka koje ćemo korigovati u budućnosti. Takođe smo naučili mnogo o timskom radu i kolegijalnosti, a sve zahvaljujući i uz pomoć profesorice Dragice Pezerović, bez koje ne bismo postigli ovakve rezultate. Sada se pripremamo za regionalno takmičenje i nadamo se dobrim rezultatima“, izjavile su Sanja i Teodora Lepir.
Pobjednička ekipa naše škole je na Regionalnom takmičenju koje je održano u Prijedoru 23.3.2023. godine osvojila 3. mjesto.

Takmičenje iz matematike

Dana 11.3.2023. godine, naša škola je bila domaćin Regionalnog takmičenja iz matematike. Ugošćeno je ukupno 46 učenika iz Prijedora, Gradiške i Prnjavora. Direktor naše škole, Milenko Živanić je u 9:30 časova otvorio takmičenje poželivši dobrodošlicu i mnogo sreće svim učenicima.

Izrada radova trajala je od 10 do 12 časova, kada je uslijedio rad komisije za provjeru istih.

Našu školu su predstavljale učenica III razreda gimnazije Tina Vrhovac, učenica II razreda gimnazije Dora Jeftić i učenica III  razreda ekonomske škole Anđela Jovičić, koje su ostvarile najbolje rezultate na prethodno održanom školskom takmičenju. Zapažen rezultat postigla je učenica Tina Vrhovac osvojivši drugo mjesto, te se tako plasirala na republičko takmičenje koje je održano 1.4.2023. godine.

„Pripreme mi u većini slučajeva nisu bile tolike teške, osim kada poslije cijelog dana moram ostajati duže. U početku je to bilo jednom sedmično, a kasnije, kako se takmičenje bližilo, povećali smo vježbanje. Zadaci su u zavisnosti od oblasti ponekad bili teški, a ponekad ne.Vježbali smo oblasti iz kombinatorike, geometrije, teorije brojeva i još mnoge druge. Ja nikad ne očekujem uspjeh jer smatram da je bitan trud i rad koji se isplati kad-tad. Posebnu motivciju osjetim  poslije takmičenja jer tada tek postanem svjesna koliko mi zapravo znači kad uspijem uraditi nešto za šta sam se toliko trudila pa me to motiviše da nastavim. Jako sam zadovoljna svojim rezultatom iako mislim da uvijek može bolje i planiram se pripremati i sljedeće godine za takmičenje“, izjavila je Tina.

Nakon objave zvaničnih rezultata, predsjednik komisije, profesor Sanel Saltović uručio je diplome i pohvale učenicima koji su postigli najbolji uspjeh. Prvo mjesto u kategoriji drugih razreda osvojila je Sara Mitrić, učenica iz JU ,, Gimnazija“ Gradiška, a u kategoriji trećih razreda najbolja je bila učenica Nađa Popović iz JU ,,Elektrotehnička škola“ Prijedor.

Takmičenje u malom fudbalu

Dana 17.03.2023. godine sa početkom u 11 časova održano je školsko takmičenje u kojem su učestvovale ekipe iz svih razreda gimnazije i stručnih škola. Prvo mjesto odnijela je ekipa III razreda mašinskih  tehničara u sastavu: Andrej Simić, Andrej Cvijetić i Đorđe Marković. Drugo mjesto odnijela je ekipa I razreda gimnazije, dok je treće mjesto uzeo III razred mašinskih  tehničara, druga grupa.
„Drago nam je da imamo priliku za dalje takmičenje i volio bih da ponovimo rezultate od prošlogodišnjeg takmičenja“, rekao je član pobjedničke ekipe, Andrej Cvijetić.
Luka Cetić, takođe član pobjedničke ekipe, izjavio je: „Takmičenje je bilo dosta zanimljivo. Učestvovalo je devet ekipa, od kojih nijedna nije bila nimalo naivna. Jako sam ponosan na svoj tim.“

Takmičenje iz monetarne ekonomije i bankarstva

Na Republičkom takmičenju iz monetarne ekonomije i bankarstva koje je održano u Banjoj Luci na Ekonomskom fakultetu u subotu, 29.4. 2023. godine, učestvovale su i učenice trećeg razreda ekonomske škole, Anđela Jovičić i Nikolina Atlagić. Učenica Anđela Jovičić je osvojila drugo mjesto, a učenica Nikolina Atlagić je takođe ostvarila zapažen rezultat.
,,Ovo takmičenje je bilo jedno veoma lijepo iskustvo. Za učešće na takmičenju prvenstveno me motivisala želja da se samoj sebi dokažem, ali i profesorica koja nas je podsticala da napredujemo. Kada sam saznala da sam osvojila drugo mjesto, bila sam veoma srećna, jer sam znala da se moj trud isplatio“, izjavila je Anđela.
Profesorica Lela Bakić je rekla da učenici naše škole od 2015. godine odlaze na takmičenje iz monetarne ekonomije i bankarstva pod njenim mentorstvom i da su uvijek ostvarivali odlične rezultate. 
,,Posebno treba da naglasim da su se naše učenice trećeg razreda takmičile sa učenicima četvrtih razreda iz oblasti koju još uvijek nisu izučavale tokom redovne nastave. Uložile smo mnogo truda i vremena i veoma smo zadovoljne postignutim rezultatom. Takmičenje se održava i sljedeće godine i nadamo se još boljem rezultatu. Zadovoljni smo i organizacijom samog takmičenja“, dodala je profesorica Bakić.

Literarni konkurs

Učenik IV2 razreda gimnazije Miloš Medić je na literarnom konkursu ,,Stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncetracionom logoru Jasenovac“  koji je završen u aprilu, osvojio treće mjesto u Republici, a nagrađen je za pjesmu pod nazivom ,, Koloseum mrtvih“.
,,Veoma sam ponosan i drago mi je što je moje djelo osvojilo treće mjesto na nivou Republike Srpske. Tema je od izuzetne važnosti i značaja, jer nas podsjeća na sve nevine žrtve i rane srpskog naroda, kao i naroda ostalih nacionalnosti koji su tu stradali. Pisanju sam se posvetio svega par dana, a cilj mi je bio da probudim emocije i empatiju prema stradalima, da iskažem težinu i posljedice ovog ustaškog zločina. Ističem i napominjem da se tlo jasenovačko, sva prolivena krv i tijela koje je progutalo, ne mogu i ne smiju zaboraviti“, izjavio je Miloš.
Učenik IV2 razreda gimnazije Miloš Medić je na literarnom konkursu ,,Stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncetracionom logoru Jasenovac“  koji je završen u aprilu, osvojio treće mjesto u Republici, a nagrađen je za pjesmu pod nazivom ,, Koloseum mrtvih“.
Milošev mentor, profesorica srpskog jezika i književnosti, Branka Keser, za Miloša ima samo riječi hvale: ,,Miloš je u prvi razred srednje škole došao kao tvorac kratke i jezgrovite proze, bogate neobičnim i upečatljivim motivima, koja je podsjećala na stihove u prozi. Kako je vrijeme proticalo, stvaralačko i čitalačko iskustvo se gomilalo, a Miloš je stasao u vrsnog pjesnika. Drago mi je da je njegov talenat prepoznat i nagrađen.“                                                                                                                                                                                                            Novinarska sekcija