U Domu zdravlja bravarima i zavarivačima održano predavanje o zaštiti na radu

Učenici prvog razreda bravara/zavarivača su u četvrtak, 14.4.2022. godine, u pratnji profesora praktične nastave Mirka Tatića prisustvovali predavanju u srbačkom Domu zdravlja. Predavanje u trajanju od dva sata  je organizovano u sklopu praktične nastave i nastavne jedinice ,,Prva pomoć i zaštita na radu“, a održala ga je dr medicine Neda Šešlak u sali Doma zdravlja.

Dr Šešlak je učenicima održala predavanje o prvoj pomoći, upoznala ih sa sredstvima i priborom za pružanje prve pomoći, postupcima usljed udisanja otrovnih isparenja i nastanka opekotina različitog stepena, postupcima usljed stranog tijela u oku i prskanja štetnih supstanci i drugih čestica, posljedicama koje mogu nastati usljed jake vibracije i buke. Učenici su upoznati i sa postupcima, sredstvima i tehnikama za ispiranje i previjanje rane nastale u toku rada, posljedicama koje mogu nastati prilikom rada sa otvorenom ranom na tijelu, postupcima usljed povreda koje ne krvare (modrice, nagnječenja, uganuća, iščašenja, toplotnim udar i slično). Na samom kraju predavanja učenici su upoznati i sa metodama oživljavanja. Dr Šešlak je nadogradila predavanje, te učenike uputila i u pravne odredbe, njihova prava i dužnosti na radu. Dala je i savjete vaspitne prirode, te istaknula prednosti dobrovoljnog davanja krvi. Iskazala je oduševljenje zbog posjete učenika i njihovog interesovanja za predavanje.

,,Ovi učenici – budući majstori bravari/zavarivači su u svom svakodnevnom radu izloženi raznim izvorima opasnosti, te je ovo predavanje dobrim dijelom osvijestilo učenike da budu oprezni u toku rada, da obavezno koriste zaštitnu opremu u toku rada, te da budu odgovorni prema sebi i drugima. Očekujem i da će bolje voditi brigu o očuvanju sopstvenog zdravlja“, izjavio je profesor praktične nastave Mirko Tatić.

                                                                                                            Novinarska sekcija