U Domu kulture prikazan film ,, Kralj Petar I “

250px-Краљ_Петар_Први_у_славу_СрбијеDana 21.3.2019. godine u Domu kulture u Srpcu za oko 400 učenika JU CSŠ “Petar Kočić” prikazan je domaći film „Kralj Petar I“ . Film je snimljen prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića i bio je prikazan prvo u Beogradu, a tokom decembra i u svim većim gradovima u Srbiji.

Lazar Ristovski, koga smo gledali u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, rekao je da ako je suditi po tome koliko su članovi ekipe umorni, da bi i uspjeh ostvarenja mogao da bude veliki.

„Kako istorija, odnosno, više kako narod kaže, to je bio omiljeni srpski kralj. Bio je kralj koji je uveo demokratiju na srpski dvor, on je bio kralj koji je delio sudbinu sa svojim narodom, a naročito se to videlo u tom povlačenju preko albanskih planina, prvo na volujskim kolima, a posle toga pešice da bi se ta golgota završila na Krfu, na sreću i nažalost, jer Srbija je na Krfu i umrla i ponovo je rođena“, objašnjava glumac i reditelj.

Snimanje filma trajalo je 110 dana na Staroj planini, u Valjevu, Somboru, Krupnji i Ljuboviji. Završne scene filma su snimljene na ostrvu Krf. Uloge su tumačili Lazar Ristovski, Danica Ristovski, Milan Kolak, Ivan Vujić i Radovan Vujović.

„Film je ostavio snažan utisak na mene. Sviđa mi se način na koji je prikazano stanje naroda, ali i vojnika primoranih na odlazak u rat. Hrabrost i izdržljivost srpskih vojnika su prikazani na upečatljiv način“ , rekao je Nemanja Kralj, učenik II1 gimnazije.

Dejana Smiljanić, II1 gimn.