Tri najuspješnija konzorcija iz BiH dobila bespovratna sredstva Regionalnog Challenge Fonda

Ukupan iznos grantova je 1,012 miliona eura, a dobitnici su projekti iz Srpca, Banje Luke i Žepča

Tri najuspješnija konzorcija, od ukupno 26 prijavljenih iz Bosne i Hercegovine, odabrana su kao dobitnici grantova u okviru druge faze projekta Regionalnog Challenge Fonda (RCF). Zahvaljujući ovim sredstvima dobitnici će moći ulagati u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama za stručno osposobljavanje.

Grantove su dobili konzorciji koje predvode:

Javna ustanova Centar srednjih škola “Petar Kočić” Srbac, JU Tehnička škola Banja Luka , te Katolički školski centar “Don Bosco” Tehničko-obrtnička škola Žepče, a riječ je o ukupnom iznosu od 1,012 miliona eura bespovratnih sredstava. Svečana ceremonija dodjele grantova je organizovana u Sarajevu u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) i u prisustvu predstavnika WB6 CIF, Ambasade SR Njemačke, KfW, SDC, Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Regionalnog Challenge Fonda i nagrađenih konzorcija.

Milenko Živanić, direktor Centra srednjih škola je naglasio da je ovo drugi veliki projekat u zadnje četiri godine koji se realizuje u Centru srednjih škola. Poslije završetka projekta Energetske efikasnosti vrijednosti od preko milion konvertibilnih maraka, čime su uslovi rada i odvijanja nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi podignuti na daleko viši nivo, ovim projektom RCF fonda i novim iznosom bespovratnih sredstava granta od preko 720 000 konvertibilnih maraka Srednja škola u Srpcu ulazi u red jedne od najbolje uređenih a po završetku projekta i opremljenih škola u RS.

“Projektom će se poboljšati uslovi za obrazovanje naših učenika gdje je planirano da se izvrši sanacija i adaptacija radionica u kojima će se realizovati praktična nastava kao i da se radionice opreme najsavremenijom opremom i mašinama. To će biti značajan doprinos i razvoju lokalne zajednice i njene privrede. Daleko boljom relizacijom praktične nastave sa najsavremenijom opremom učenici će biti kvalitetno obrazovani za daljnji nastavak školovanja ali i dobro obučeni radnici ako odluče da poslije svog srednjoškolskog obrazovanja traže zaposlenje. Zato mi s pravom očekujemo da će ovo biti početak jednog novog razdoblja u razvoju privrede i obrazovanja u regionu. Stvaranjem ovakvih uslova za realizaciju teoretske i praktične nastave u urednom i uređenom okruženju težimo ka podizanju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja naših učenika na najviši nivo. Sa druge strane to će zahtijevati intenzivnije i kvalitetnije stručno usavršavanje nastavnog osoblja. Sve ove aktivnosti su time usmjerene da se adekvatno odgovori na izazove vremena u kome je poziv vaspitača i prosvjetnog radnika degradiran a zadatak obrazovne ustanove obesmislen”.

Zdravko Marinković, predsjednik VTK/STK BiH, koja je članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, izjavio je da je cilj ovog programa da privreda i obrazovne ustanove usko sarađuju u osposobljavanju stručnih kadrova koji su neophodni privredi. Zahvaljujući sredstvima koja su dobile, ove obrazovne ustanove će obezbijediti novu opremu i mašine neophodne za praktično osposobljavanje učenika.

“Budući da na tržištu nedostaje kvalifikovana radna snaga, kroz praktičnu nastavu mladi će se obučiti za određene poslove te će svojim angažmanom u BH kompanijama doprinijeti podizanju njihove konkurentnosti. Do sada je situacija bila uglavnom takva da su mladi završavali škole, ali da njihova znanja nisu bila dovoljna za tržište rada. Sinergijom kompanija i obrazovnih ustanova, koji će provoditi program, će se napraviti odličan spoj koji će omogućiti mladima da steknu praktična znanja potrebna za njihov dalji rad”, rekao je Marinković.

Program se provodi kroz Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6.

Balša Ćulafić, koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma, istakao je da dosadašnji rezultati opravdavaju povjerenje koje je Forum dobio. Ovaj forum je važan za Bosnu i Hercegovinu jer je našoj zemlji neophodna kvalifikovana radna snaga kako bi i privreda mogla da se razvija i napreduje. Posebno je istakao kako će na ovaj način mladi sticati znanja koja će i praktično moći koristiti.

Thomas Fitschen, ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, je istakao: “Velika je potreba kompanija u BiH za kvalifikovanim radnicima, a upravo će RCF inicijativa poboljšati zapošljivost mladih u ovoj zemlji. Visokokvalitetne obuke važne su za mlade ljude, kao i za firme koje traže radnike. Škole koje su dobitnici grantova imaju zanimljive i obećavajuće projekte i nadam se da će učenici od njih imati veliku korist”.

Adam Drosdzol, direktor bh. ureda KfW Njemačke razvojne banke, naglasio je posvećenost ove banke razvoju privrede, te kako i firme u BiH znaju da su dobro obučeni radnici ključ uspjeha.

RCF je najavio da će uskoro biti raspisan i Treći javni poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti. Više informacija, kao i vijesti o narednom konkursu, potražite na www.rcf-wb6.org.

Novinarska sekcija