Treći razred ekonomskih tehničara pobjednik takmičenja iz demokratije

takmicenje-demokratija5Treći razred ekonomske škole pobjednik je školskog takmičenja koje je danas održano u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ u sklopu projekta „Ja građanin“. Cilj takmičenja je bio da se učenici upoznaju sa mjerama javne politike, uoče određene probleme i iznesu svoje mišljenje kako riješiti nedostatke i propuste koji su od značaja za život mladih.

U takmičenju su još učestvovali četvrti jedan i četvrti dva gimnazije i treći razred turističkih tehničara.

Član pobjedničke ekipe, Mirko Marjanović, rekao je da su odabrali temu „Nezaposlenost = bijela kuga“ koja je veoma bitna i relevantna za današnje društvo.

„Nezaposlenost je uzrok svih drugih problema i predstavlja nemogućnost da se ti problemi riješe. U našem društvu često vidimo probleme koji se suštinski ne rješavaju i vrlo često rješavamo samo posljedice“, rekao je Marjanović.

Koordinator projekta, profesor demokratije Mladen Ugren, rekao je da se ovo takmičenje u sklopu projekta „Ja građanin“ održava svake godine, s tim što regionalno i republičko takmičenje ove godine neće biti održano zbog nedostatka finansijskih sredstava.

„I pored toga smo ostvarili cilj, a to je da se učenici upoznaju sa mjerama javne politike i uvjere se da mogu sami donijeti odluke koje se ne tiču nikog drugog već njih samih. Tokom svog izlaganja govorili su o veoma bitnim stvarima za njihov život, a nedostaci o kojima su pričali su oni koji ometaju svakodnevni život i razvoj cijele lokalne zajednice“, rekao je Ugren.

Pobjedničku ekipu proglasio je žiri sastavljen od profesora Centra srednjih škola.