Topićima harmonika porodična tradicija

Učenici naše škole, braća Marko (IImt) i Milan (Iet) Topić od malih nogu sviraju harmoniku. Za njih ovo nije ništa neobično jer su od kad pamte za sebe harmoniku povezivali sa likom oca Miloša i djeda Milana. U ovoj porodici prvi se posvetio harmonici Markov i Milanov pradjed Boško koji je sam naučio kako da svira, te tu ljubav i znanje prenio na svoje nasljednike.

Na pitanje kada je prvi put uzeo harmoniku u ruke i da li je imao javne nastupe, Marko je odgovorio: Prvi put sam uzeo harmoniku u ruke kada sam imao osam godina. S velikom željom za sviranjem harmonike vježbao sam po nekoliko puta na dan. Gledao sam djeda i oca kako sviraju, te sam i sam  uz njih svirao kako sam znao. Nastupao sam za Dan Ćukalčana u svojoj 12. godini i na mnogim školskim priredbama.“

Volim da sviram, pogotovo zajedno sa svojom porodicom. Brat i ja planiramo da se bavimo sviranjem u budućnosti jer nam to predstavlja ogroman uspjeh, a tako ćemo nastaviti i prelijepu tradiciju naše porodice. Takođe, nadam se da ćemo ostvariti i uspješnu karijeru. Trenutno brat i ja pohađamo časove harmonike da bismo usavršili i poboljšali naše tehnike sviranja“, izjavio je Milan, najmlađi član ove porodice.
„Ljubav prema harmonici  sam naslijedio od svog oca i djeda i tu ljubav sam prenio i na svoja dva sina, Marka i Milana. Veoma sam srećan što se naša tradicija nastavlja i nadam se da će jako dugo trajati i prenositi se sa koljena na koljeno kao što je i do sada. Kada sviramo svi zajedno osjećam se veseo, srećan, zadovoljan i društvu koristan. Trudiću se da prenesem svoje znanje i budućim članovima porodice jer to je zanimanje koje drži čovjeka veselim i stabilnim u životu“, rekao je Milanov i Markov otac.

Topići su do sada svojim muzičkim umijećem uveličali mnogobrojna porodična slavlja i razveselili mnoge duše.

Vladana

Vladana Kragulj, IImt