Tina Vrhovac proslavila ime naše škole na regionalnom takmičenju iz matematike

Dana 5.3.2022. u JU „Elektrotehnička škola“  Prijedor održano je regionalno takmičenje iz matematike.Na takmičenju je učestvovalo 14 predstavnika regije Prijedor. Zadaci su se sastojali iz oblasti kombinatorike, kvadratne funkcije, teorije brojeva i geometrije. Učenica II razreda gimnazije naše škole, Tina Vrhovac  osvojila je visoko prvo mjesto.

„Pripreme u početku nisu bile teške, ali kako se takmičenje približavalo i moje pripreme su bile češće pa mi je malo bilo teško uklopiti sve obaveze. Ipak, na kraju sam uspjela. Pripremala sam se pet mjeseci dva do tri puta sedmično sa profesorom, a pored toga sam sama kod kuće vježbala. Na školskom takmičenju osvojila sam 100 bodova, a na regionalnom 80. Zadaci su bili teški, ali mi smo puno zadataka prešli pa zbog toga nisam imala puno problema pri rješavanju istih. Vježbali smo oblasti iz prvog i drugog razreda srednje škole, ali naravno i nekakve osnove iz osnovne škole. Ja sam veoma zadovoljna svojim rezultatom, ali naravno trudim se da budem još bolja. Moji planovi za budućnost imaju veze sa matematikom ali jos nisam odlučila u kom smjeru planiram da je upotrijebim.“ Izjavila je Tina Vrhovac.

Za Tinin uspjeh je, pored nje same zaslužan i njen mentor, profesor Sanel Saltović koji je dodao: „Tina i ja smo se pripremali 5 mjeseci. Veći dio priprema radili smo u školi koliko je epidemiološka situacija dozvoljavala, a tokom onlajn nastave komunicirali smo preko platforme Tims. S obzirom da je Tina istakla da želi studirati matematiku, ona je već sada pokazala glavnu osobinu koju budući studenti treba da posjeduju, a to je upornost. Smatram da je ona jedna vrlo vrijedna i marljiva učenica što se vidi iz njenih postignutih rezultata.  Ona jos od osnovne vuče velike uspjehe, iako joj je ovo do sada najveći .Vrijedna je i sve što je do sada postigla upravo je pokazatelj toga. Od prvog časa bio sam siguran da će Tina postići značajne rezultate. Na školskom takmičenju, na kom je predviđeno da se rade zadaci tipični za taj program i priliku, zadavali smo teže zadatke. Takođe, tokom dodatne nastave, Tina je rješavala zadatke koji su se prethodnih godina pojavljivali na regionalnim i republičkim takmičenjima. Ovo je upravo ključni razlog zbog kog sam bio siguran da ćemo ostvariti zavidne rezultate. Na školskom takmičenju ostvarila je maksimalan broj bodova, na regionalnom osvojila prvo mjesto, preostaje nam samo da radimo dalje i ostvarujemo nova priznanja i pobjede.“

Povodom ostvarenog uspjeha direktor naše škole, Milenko Żivanić, je za Tinu i njenog mentora, profesora Sanela Saltovića, upriličio prigodan prijem. Prijemu je takođe prisustvovala Tinina starija sestra Milica, koja je za svoj likovni rad na temu „ Tradicija“ osvojila drugu nagradu na republičkom konkursu.

Novinar: Marijana Mrđa, II gimn.