Svjetski dan zaštite životne sredine obilježen kroz učenički projekat

Dana 5.6.2023. godine u našoj školi obilježen je Svjetski dan zaštite životne sredine. Ovaj dan su obilježili učenici II razreda gimnazije u okviru projekte nastave iz biologije, pod mentorstvom predmetne profesorice Bojane Ćirić Miladinović. Projekat je rezultat korelacije nastave biologije, informatike i engleskog jezika, a u njemu su učestvovali profesori ova dva predmeta, Sanel Saltović i Ljubiša Popović.
Učenici su istraživali različite aspekte zagađivanja i zaštite životne sredine. Tokom dva mjeseca, raspoređeni u grupe, bavili su se zagađivanjem i zaštitom vazduha, globalnim ekološkim problemima, zagađivanjem i zaštitom vode, zemljišta i životnih namirnica, te radioaktivnim zagađivanjem.  Pri tome su istraživali, prikupili, analizirali i prezentovali podatke do kojih su došli. Kao rezultat učeničkog rada nastali su poster, letak i bilten, na srpskom i engleskom jeziku.  S obzirom na to da je rezultat istraživanja bio veoma dobar, učenici su izrazili želju da i ostalim učenicima naše škole predstave rezultate svoga rada.

,,Izuzetno sam zadovoljna trudom i zalaganjem učenika, te njihovom željom i voljom da nešto novo nauče, ali i da razumiju procese i pojave u prirodi, te kako čovjek svojim aktivnostima na njih utiče. Naročito snažan utisak je na mene ostavila činjenica da su učenici svjesni svih mana i propusta koje su napravili, ali i da su predložili kako da poprave ili dopune nedostatke. Većini učenika se svidio ovakav način rada, jer su oni glavni i odgovorni u procesu učenja i sticanja znanja. Tako da ćemo sigurno naredne školske godine iskoristiti tu činjenicu  i još više primjenjivati ovu i slične nastavne metode“, izjavila je profesorica biologije Bojana Ćirić Miladinović.                  

                                                                               Novinarska sekcija