Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Ovaj datum je ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija 1992. godine. Obilježavanje ovog dana  omogućava da naučimo više o temama vezanim za vodu, da nas podstaknu da kažemo drugima kako treba da preduzmu nešto po tom pitanju.

Obilježavanjem ovog dana UN žele podsjetiti na važnost zaštite vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta i upozoriti na neprocjenjivu vrijednost vode i njenu sve veću ugroženost, jer su zalihe ograničene.

Voda za piće je jedina namirnica koju koristi cjelokupno stanovništvo i to bez obzira na geografski položaj, socioekonomski status (siromasi, bogataši), vjeru i rasu, jer je potreba za vodom neophodna za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Danas u svijetu postoje 263 međunarodna riječna sliva, a čak 145 država na svojoj teritoriji ima riječni sliv koji dijeli sa drugom državom. Kada je riječ o čuvanju i zaštiti voda, neki podaci ukazuju na to da svakog dana dva miliona tona otpada završi u vodenim tokovima. BiH raspolaže značajnim vodnim bogatstvom, koje istovremeno predstavlja značajan ekonomski potencijal. Nažalost, kao i u drugim područjima, nedovoljno je ulagano u zaštitu voda i zaštitu od voda. Na teritoriji BiH u prosjeku godišnje padne oko 1250 l/m2 padavina, što je u odnosu na prosjek Evrope više za 250 l/m2. Od ukupne količine padavina (vode) sa teritorije BiH neiskorišteno otiče u prosjeku 57%.