Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem skretanja pažnje na značaj pitke vode i zalaganja za održivo upravljanje resursima pitke vode. Voda kao faktor sredine ima veliki značaj za ljude, ekosisteme i za planetu kao cjelinu. Ona je osnov života i sredina u kojoj počinje život. Čini 60% ljudskog organizma i  istovremeno predstavlja i neophodnu namirnicu bez koje ne može da se opstane duže od nekoliko dana.
Obilježavanje Svjetskog dana voda je međunarodni običaj i prilika za naučiti nešto više o vodi, te biti inspirisani i preduzeti određene mjere za promjenom, u svrhu očuvanja tako važnog prirodnog resursa kao što je voda. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolinu i razvoju u Rio de Janeirou, Opšta skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto. Danas u svijetu postoje 263 međunarodna riječna sliva, a čak 145 država na svojoj teritoriji ima riječni sliv koji dijeli sa drugom državom. Kada je riječ o čuvanju i zaštiti voda, neki podaci ukazuju na to da svakog dana dva miliona tona otpada završi u vodenim tokovima. BiH raspolaže značajnim vodnim bogatstvom, koje istovremeno predstavlja značajan ekonomski potencijal. Nažalost, kao i u drugim područjima, nedovoljno je ulagano u zaštitu voda i zaštitu od voda. Na teritoriji BiH u prosjeku godišnje padne oko 1250 l/m2 padavina, što je u odnosu na prosjek Evrope više za 250 l/m2. Od ukupne količine padavina (vode) sa teritorije BiH neiskorišteno otiče u prosjeku 57%.

Opšta skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno je u decembru 2016. godine usvojila rezoluciju “Međunarodna decenija (2018-2028) za akciju – Voda za održivi razvoj” kako bi se stavio veći fokus na vode tokom deset godina, te skrenula još  veću pažnju na vode kao element bez kojeg nema života te naročito očuvanja vodnih resursa i pristupačnosti pitke vode svim stanovnicima naše planete.

VODA

Ona se kreće, teče, žubori,
Ona pada, pljušti, rumori,
Ona je glasna, bučna il tiša,
Ona je potok, more il kiša.
Ona je potop.
Ona je spas.
Ona je novi život za nas.

                               -D. Plaček

Vladana Kragulj, IImtVladana