Srednjškolci prisustvovali panelu u okviru kampanje „Budi drugačiji, blokiraj hejt“

Početkom prošlog mjeseca Minisarstvo porodice, omladine i sporta pokrenulo je kampanju ,,Budi drugačiji, blokiraj hejt” s ciljem zaštite djece i mladih na internetu, te smanjenja govora mržnje i sajber nasilja, koje je posljednjih godina u porastu. Učenici naše škole, čak njih 18, imali su priliku da odu na panel posvećen upravo ovoj temi. Panel je održan u Banjaluci u Hotelu Courtyard by Marriott u ponedeljak 26. septembra sa početkom u 11 časova. Program je bio podijeljen u dva panela gdje se smijenilo 6 panelista. Pored predstavnika vlasti  tu su bili i neki od uspješnih influensera poput Bojane Mutić, izvršni direktor Volonterskog servisa mladih Republike Srpske Tanja Šnjegota i Ilija Trninić, izvršni direktor organizacije Perpetuum mobile.

U dvosatnom programu smo mogli čuti sve o načinu i razlogu pokretanja kampanje, njenom dosadašnjem djelovanju i nekim od planova za budućnost. Jedna od najljepših poruka koji smo mogli čuti na panelu bila je upravo od Bojane Mutić koja se dugo godina i sama bori sa ovom vrstom nasilja i ona gasi: „Blokiraj hejt, odblokiraj ljubav.“

Jelena Ljubojević, učenica  IV1 gimnazije koja je prisustvovala panelu podijelila je s nama svoje iskustvo: ,,Na konferenciji je prisustvovalo dosta mladih što je odlično, jer upravo smo mi  najviše na društvenim mrežama i svjedoci smo raznoraznih komentara, naročito hejta. Smatram da je ovaj panel bio koristan za nas, jer se na ovaj način širi svijest o mogućim posljedicama koje izazivaju takve vrste komentara. Takođe bih da spomenem značaj „Plavog telefona“ i poražavajući podatak da je ukupan broj poziva na „Plavom telefonu“ od početka rada 40 000, a da je samo u toku pandemije stiglo 20 000 poziva. Drago mi je što sam imala priliku da prisustvujem ovom panelu, jer je ovo jedna tema koja je važna za sve korisnike društvenih mreža i generalno interneta.“

U utorak, 27. 9, Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta bila je u posjeti Udruženju građana „C.E.Z.A.R.“ gdje je razgovarala sa tridesetak volontera ove organizacije o kampanji koja je pokrenuta, te o planovima samog udruženja. Glavna tema o kojoj se razgovaralo je volontiranje i značaj volontera za zajednicu. Zajedno sa Tanjom Šnjegotom pozvala je sve mlade iz našeg okruženja da se uključe u buduće volonterske aktivnosti.

Ako se ikada budete susreli sa ovakvom vrstom problema  i želite da potražite pomoć pozovite savjetodavnu liniju za djecu „Plavi telefon“ na broj 080 05 03 05 i oni će učiniti sve što je u njihovoj moći da vam pomognu.

Tamara Petković, IV1gimn.