Srednjoškolcima prikazana predstava “Ostajte“

Dana 20.2.2018. godine oko 400 učenika naše škole od prvog do četvrtog razreda u pratnji predmetnih profesora prisustvovalo je u Domu kulture izvođenju predstave „Ostajte“ koju je izvelo Gradsko pozorište “ Jazavac“ iz Banjaluke.
Predstavom su prikazani istiniti razlozi napuštanja otadžbine i odlaska u inostranstvo radi boljih uslova života, te razlozi ostanka ili vraćanja u svoje rodno mjesto zbog ogromne nostalgije. Prikazane su sve poteškoće prilikom potrage radnog mjesta u našoj otadžbini, te u slučaju odlaska poteškoće prilikom uklapanja u novi sredinu i učenja jezika. Na osnovu toga istakle su se razlike između naše i neke druge nebalkanske države.
Razlozi ostanka u svojoj otadžbini prikazani su i na komičan način izvođenjem šaljivih pjesama i spominjanjem starih poslovica, te malo drugačijim načinom recitovanja poznate rodoljubive pjesme Alekse Šantića “Ostajte ovdje”, koja je bila lajtmotiv predstave.

Učenicima se veoma dopala predstava zbog naglašavanja istinitih činjenica iz svakodnevnog života, te zbog poruke upozorenja koju šalje u slučaju da ostanemo ili da odemo iz svoje otadžbine.
Predstava je završena ponavljenim izvođenjem pjesme “Ostajte ovdje”, što je imalo simboličko značenje.

 

Vladana Kragulj, IImtVladana