Srednjoškolcima prikazan dokumentarni film “Seobe se nastavljaju večno”

1Dokumentarni film “Seobe se nastavljaju večno”, producenta Milana Kićevca, namjenjen učenicima osnovnih i srednjihškola prikazan je 24.5.2018. godine u 12:30 časova u Domu kulture.
Okupljenim učenicima prvih, drugih i trećih razreda naše škole prvo se obratio producent filma Milan Kićevac, čiji rad su učenici pozdravili gromoglasnim aplauzom. Zatim je prikazan ovaj dokumentarni film.

Reditelj Boško Milosavljević i producent Milan Kićevacfilmom prikazuju bogat srpski kulturni legat koji i danas postoji u Mađarskoj, a autori filmakreću se kroz živu srpsku prošlost, pokazujući naše zadužbine, spomenike, muzeje i druge važne građevine i istorijske uspomene koje se nalaze u Budimpešti, Sentandreji i drugim srpskim naseobinama u tom delu sveta. Narator je Bojan Žirović, a o ljudima, seobama, spomenicima i događajima iz ovog segmentai storije govore drDinko Davidovsa Srpske akademije nauka i umetnosti, zatim dr Milo Lompar, profesorna Filološkom fakultetu u Beogradu i d rBojanPopović, kustos Galerije fresaka, kao i Njegovas vetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

Ucenici su sa velikom pažnjom pratili radnju filma. Iz same radnje mogli su mnogo toga da saznaju i nauče.

Slavica Belenzada, IImt
Vladana Kragulj, IImt