Srednjoškolci upoznati sa opasnostima na društvenim mrežama

Dana 23.03.2017. godine službenici uprave za policijsko obrazovanje su u Domu kulture u Srpcu održali dvočasovno predavanje za sve učenike naše škole koji su prisustvovali sa razrednim starješinama i ostatkom Uprave  naše škole. Tema predavanja se odnosila na bezbijednost rizika korišćenja društvenih mreža i društveno poželjno korišćenje interneta, negativnosti korišćenja narkotičkih sredstava i percepcija i načini reagovanja na seksualno uznemiravanje. Aleksandar Miladinović, profesor kriminalistike na Policijskoj akademiji u Banjoj Luci, mladima je predstavio konkretne primjere seksualnog uznemiravanja putem društvenih mreža koji su na mlade ostavile snažan utisak, a savjetovao ih je da vode računa o zaštiti personalnih podataka na internetu. On je ukazao mladima da naprave kvalitetne lozinke koje se neće lako otkriti kako ne bi neko preuzeo profil i naudio na neki drugi način. Uputio je prisutne da budu oprezni u kontaktu sa neznancima na internetu i da uvijek mogu prijaviti nadležnima svaki vid seksualnog uznemiravanja. On je prezentovao generalnu poruku mladima da na društvenim mrežama ne čine ono što ne bi željeli da se njima dogodi .

Magistar psiholoških nauka Edina Heldić Smailagić, naglasila je da nije lako prepoznati nasilnike i pedofile koji su najčešće visoko obrazovani ljudi koji su skloni da biraju djecu za seksualno radnje. Učenici su na najpovoljniji način prihvatili predavanje koje je organizovano u sklopu obilježavanja Dana Republike Sprske.
„Lično nisam doživio nikakve oblike uznemiravanja i vjerujem da kod nas još uvijek nema dovoljno razvijene svjesti da podijelimo sa drugima ovakve priče koje se mogu desiti “, rekao je Srđan Prelić iz trećeg dva gimnazije.
Organizatori predavanja su bili MUP RS i Policijska stanica Srbac.

Adrijana Đukić, IVet