Srednjoškolci ukazali na problem odlaska mladih u inostranstvo

U sklopu kampanje Mreže Savjeta učenika BiH pod nazivom “Već pet godina želimo znati kad će ovaj ŠIT stati”, Savjet učenika Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca organizovao je završnu aktivnost pod nazivom “Zašto mladi ljudi odlaze za ovih prostora”. Oko 25 članova Savjeta učenika i predsjednika odjeljenskih zajednica prošetalo se gradskim trgom u Srpcu sa transparentima na kojima je pisalo: Divan dan za odlazak iz BiH, Odlazimo, Jedan minut šutnje za BiH, Kunemo se da se nećemo vratiti, Mi smo građani zemlje neobaveznog obrazovanja, i slično.

Oni su na ovaj način poručili da ne žele više da šute i trpe, nego žele da se nešto promijeni, ili zauvijek odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Savjeta učenika u Srpcu, Maria Šnjegota, rekla je da je prethodno organizovana centralna aktivnost u Sarajevu, nakon čega su po gradovima širom BiH organizovane završne aktivnosti na sličan način kao i u Srpcu.

“Osnovni cilj je da skrenemo pažnju vlasti da ništa ne čine kako bi mlade zadržali na ovom području. Svjedoci smo da oni svakim danom u velikom broju napuštaju BiH”, rekla je Šnjegota.

I ostali učesnici protestne šetnje su se složili da ukoliko se ništa ne promijeni, Bosna i Hercegovina će uskoro postati zemlja staraca.