Srednjoškolci prisustvovali „Književnim susretima” na Kozari

U periodu od 18.9. do 22.9. 2018. godine održani su 46. po redu „ Književni  susreti “ na Kozari. Domaćin, izvršni organizator i pokrovitelj bio je grad Prijedor, sa Ministarstvom prosvjete i kulture u Vladi RS, a suorganizatori su bili: grad Banja Luka i opštine: Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Laktaši i Srbac. Ovogodišnji književni susreti na Kozari bili su u znaku  150  godina od rođenja Alekse Šantića i Branislava Nušića i 80 godina od rođenja Dragana Kolundžije.
Poetskom času na Kozari  je 22.09. prisustvovalo oko 30 učenika naše škole u pratnji profesora  Branke Keser, Luje Jungić i Ljubiše Popovića. Učenici su se u 8:30 časova uputili prema Kozari. Po dolasku su prisustvovali polaganju vijenca, a zatim je u 12 sati počeo poetski čas izvođenjem poeme „Stojanka majka Knežopoljka”. Prisutnima se prvo obratio gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, koji je istaknuo da je Kozara postala sveto mjesto slobodara i pjesnika. Zatim je pjesniku Zdravku Miovčiću dodijeljena nagrada za književno djelo „Između dvaju susreta”.

Naši poznati pjesnici: Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković, Moša Odalović, Dragana Kragulj, Vid Vicko Vukelić, Anđelko Anušić, Vule Đurić i Đorđe Nešić, predstavili su se prisutnima svojim stihovima, a između njihovih izvedbi nastupila je beogradska glumica i pjevačica Katarina Gojković uz pratnju Srđana Markovića.

Poslije poetskog časa, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za obilazak spomenika i okoline. Nakon toga su se u 14 časova uputili prema Srpcu.

 

Ivona Stojić, IV 1 gimnazije