Srednjoškolci na dvodnevnom izletu

I ove godine u našoj školi održana je dugogodišnja tradicija odlaska drugih razreda na dvodnevni izlet. Iz Srpca je 9. juna u 5:00 časova pošlo 37 učenika iz tri odjeljenja:  gimnazije, ekonomskih i carinskih tehničara i frizera u pratnji svojih razrednih starješina Irene Nedimović, Adriane Vučenović i Slađane Račić Malbašić.

Predviđeno je da prvi dan učenici posjete pet lokacija do konačnog smještanja u Trebinju. Prva lokacija koju su naši učenici posjetili bio je vodopad na Plivi u Jajcu gdje su napravili i pauzu u trajanju od 30 minuta. Dalje su nastavili putovanje do Jablanice. U Jablanici su učenici obišli nacionalni spomenik, most na rijeci Neretvi. Sljedeća lokacija bio je grad Mostar u kojem su učenici imali priliku da uživaju dva sata. Do Starog mosta su prolazili starim jezgrom grada prepunim suvenirnicama  i ostalim sadržajima bogate istorije grada. Nakon Mostara učenici su se odmorili i posjetili su nekropolu stećaka Radimlja u Stolcu, a zatim su nastavili put do Mrkonjića. U Mrkonjićima su obišli rodnu kuću Svetog Vasilija Ostroškog gdje su slušali o njegovom životu i imali priliku da uđu u manastir posvećen njegovoj majci, Svetoj Ani, a nakon ovog obilaska učenici su posjetili i manastir Tvrdoš koji je takođe jedno značajno mjesto u  životu Svetog Vasilija Ostroškog. Najzad, učenici su krenuli prema Trebinju gdje su odsjeli jednu noć u hotelu „Viv“. Nakon večere u hotelu, zajedno sa svojim razrednim starješinama učenici su posjetili Stari grad Trebinje gdje su mogli obići gradski park i ostale zanimljive sadržaje grada.

Drugog dana izleta đaci su 8:00 časova pošli u obilazak grada Trebinja sa turističkim vodičem i obišli su trebinjsko brdo Crkvina na kome se nalazi Crkva Presvete Bogorodice. Turistički vodič je đake uputio u istoriju Trebinja, crkve i našeg pisca porijeklom iz Trebinja, Jovana Dučića, te su nakon toga nastavili put. Prvo stajalište je bilo u primorskom bosanskom gradu Neum. Učenici su se ovde osvježili i imali priliku da plivaju u moru. U 13:00 časova su nastavili svoj put do Vrela Bosne i tamo proveli neko vrijeme uživajući u čarima prirode. Nisu se dugo zadržali zbog njihovog planiranog odlaska do piramida u Visokom. Pri njihovom dolasku tamo su se rasporedili u grupe od po oko njih 20 zbog lakšeg snalaženja i praćenja sadržaja koji se nalazi u samim tunelima piramida. Vodiči su objasnili pojavu kamenja i podzemnih voda koje se nalaze u samim piramidama i temperaturu u samim tunelima. Širom iskopanih tunela i prostorija se nalaze panoi i posteri sa zanimljivim podacima i sadržajima vezanim za teorije i činjenice koje su naučnici otkrili o ovim piramidama. Nakon obilaska piramida uslijedio je polazak kući uz kraće pauze. Tačno u 23:00 časa naši učenici su se vratili na parking pored naše škole i otišli svojim kućama. U putu je cijelo vrijeme vladala pozitivna atmosfera i sudeći po utiscima, svima se dopao ovaj dvodnevni izlet i bili su i više nego zadovoljni.

Adriana Vučenović, razredni starješina drugog razreda ekonomskih i carinskih tehničara, izjavila je: ,,Ekskurzija je protekla u odličnom raspoloženju. Učenici su veoma zadovoljni sadržajima koje su obišli. Ovo je jedno veoma lijepo iskustvo za njih, jer prethodnih godina zbog pandemije nisu bili u prilici da idu na izlete i ekskurzije. Još bolje su se upoznali i produbili prijateljstva.“

„Izlet koji smo realizovali je bio veoma sadržajan, ali i pomalo zahtjevan, s obzirom da smo putovali s jednog kraja republike na drugi. Posebno želim da naglasim da je saradnja učenika i profesora bila na zavidnom nivou, raspoloženje takođe. Mislim da ćemo ovo naše druženje pamtiti kao jedno lijepo iskustvo. Takođe želim pohvaliti agenciju i osoblje s kojim smo putovali“, rekla je profesorica Irena Nedimović, razredni starješina II razreda gimnazije.

,,Naš izlet bilo je izuzetno iskustvo. Najveći utisak na mene su ostavili obilazak Starog grada u Trebinju, posjeta Mostaru i piramide u Visokom. Ono što mi je najdraže jeste to što smo uspjeli bolje upoznati našu državu kroz mnoge njene znamenitosti i zanimljivosti. Uglavnom, naše dvodnevno putovanje mi se dopalo i veoma mi je drago što sam odlučila da odem,” izjavila je Anđela Lukić, učenica II razreda gimnazije.

Sonja Mikić IIet

Tatjana Smiljanić IIct