Slavoljub Stanišić, republički prvak na takmičenju iz monetarne ekonomije

25.04.2015. godine održano je republičko takmičenje iz monetarne ekonomije u Banjoj Luci koje organizuje Banjalučka berza. Na ovom takmičenju su učestvovala 22 učesnika iz 11 škola. Najbolji rezultat na ovom takmičenju postigao je učenik naše škole Slavoljub Stanišić. Slavoljub je učenik četvrtog razreda ekonomske škole u JU CSŠ „Petar Kočić“ u Srpcu. Iako nikada nije pokazivao interesovanje za takav vid takmičenja sa ovim uspjehom je iznenadio kako rukovodstvo škole tako i sve profesore i svoje prijatelje koji su izrazito ponosni na njega.

  1. Slavoljube, čestitamo na ostvarenom uspjehu. Kako se osjećaš nakon postignutog rezultata?

– Hvala. Jako sam iznenađen i još uvijek sam pod utiskom jer sam postigao takav rezultat iako je konkurencija bila izvanredna.

  1. Možeš li ukratko da nam opišeš kako si se pripremao?

– S obzirom da mi je izborni predmet monetarna ekonomija, učestvovao sam na školskom takmičenju i sa osvojenim drugim mjestom iza moje kolegice Maje Žujić, kvalifikovao sam se na republičko takmičenje. Nakon toga, nas dvoje je intenzivno i ažurno pripremala profesorica Lela Bakić koja je imala ogroman uticaj na ovaj rezultat vjerom i nadom u nas. Svakog dana smo uvježbavali brojne teorijske i praktične zadatke, kako u slobodno vrijeme tako i u vrijeme nastave.

  1. Možeš li nam opisati atmosferu koja je vladala u toku takmičenja?

-Atmosfera je bila izrazito napeta jer je ovogodišnji test bio mnogo kompleksniji u odnosu na prethodne, ali svi takmičari su bili odlično pripremljeni i bili su velika konkurencija.

  1. Kako ste se osjećali po završetku testa?

– Bio sam zadovoljan urađenim testom. Zatim sam pronašao prof. Lelu s kojom sam razgovarao o testu i o tome kako sam ga uradio. Prof. Lela nas je ohrabrila riječima da je veliki uspjeh i to što smo stigli do republičkog takmičenja ma kakav rezultat ostvarili. Usred razgovora su nas pozvali u prostorije kompleksa da nam saopšte rezultate.

  1. Kako si se osjećao kada si saznao da si prvoplasirani?

-Jako sam se iznenadio jer nisam očekivao takav rezultat pored onako jake konkurencije.

  1. Možeš li nam reći kakve si nagrade osvojio?

Da, naravno. Osvojio sam 150 akcija Telekoma Srpske, diplomu za prvo mjesto i pohvalu za učestvovanje na takmičenju, kao i knjigu „ Monetarna ekonomija i bankarstvo, finansijska tržišta“. Moram da dodam da je i moja mentorica, prof. Lela osvojila knjigu „Finansijski menadžment“.

  1. Da li te je ovo podstaklo da se u budućnosti dalje školuješ na polju finansija?

-Da, postoji mogućnost da nastavim školovanje na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, smijer finansije i bankarstvo.

  1. Šta nam možeš dodati za kraj?

– Želim samo da se zahvalim prof. Leli Bakić zato što je vjerovala u mene i onda kada ja nisam vjerovao u sebe i što mi je prenijela veliki dio svog znanja koji mi je pomogao na ovom takmičenju, a i pomoći će mi kasnije u životu. Za mene je ovo bilo jako interesantno iskustvo jer sam pored postignutog rezultata upoznao nove ljude sa sličnim interesovanjima, ali i učinio svoje stare prijatelje ponosnim na mene.

Hvala što si uložio svoje vrijeme da mi odgovoriš na nekoliko pitanja. Želim ti sve najbolje u daljem školovanju i životu.

-Hvala Vama.