“SEN VIKTOAR” – Pol Sezan

Slika “Sen Viktoar” puna prozračnosti i svijelih boja je djelo autora  Pola Sezana, koji pripada umjetničkom pokretu koji se naziva postimpresionizam.
Djelo je naslikano svijetlim uljanim  bojama koje odiše mirnoćom seoskog života, što i  jeste tema ovog djela. Slika je veoma apstraktna i opisuje selo ispod planine Sen Viktoar. Prostor u ovoj slici je veoma dubok i otvoren tako da zagolica našu maštu,  koja želi da sazna šta se to još nalazi iza  granica ove veličanstvene  slike . U ovom djelu slikar je u prvi plan stavio planinu, koja se veliča svojom visinom i zelenkastožutom  bojom. Slika je tako naslikana da nam daje utisak da se mi trenutno nalazimo u njoj. Autor je za ovo svoje djelo koristio veoma tanke linije, ravne i izlomljene  koje naglašavaju svaku strukturu figura koje se nalaze na njoj. Boje koje se ističu jesu zelena, žuta i svijetlo smeđa. Na slici nema nagovještaja kretanja ali nam se odaje utisak kao da piri blagi povjetarac koji se prepliće između drveća, koje je na slici predstavljeno. Na slici se još nalazi i bezbroj kuća koje su sitne i predstavljene u geometrijskom obliku, i svaka ima svoju boju i ostavljaju različite utiske. Drveće je veoma izraženo i upečatljivo svojom jarko zelenom bojom sa svijetlozelenim sjenkama, kao i žuta polja prekrivena zrelim poljoprivrednim kulturama. Nebo je predstavljeno nijansama plave boje, koje ovom djelu daje prirodnu svjetlost i daje nam utisak zajedno sa ostalim karakteristikama ovog djela da je u pitanju neko ljetno godišnje doba .
Meni se ovo djelo jako dopada kao i ostala njegova djela zbog toga što u meni bude neka različita osjećanja i obiluju snažnom  mirnoćom.

Violeta Marković, II1 gimnazije