Saša Ivković prisustvovao etnokoreološkim seminarima

Učenik IV2 razreda gimnazije Saša Ivković, u periodu od 10. do 16. februara, prisustvovao je 40. Edukativnom seminaru za rukovodioce folklornih ansambala u Vrbasu. Tamo je imao priliku da se upozna sa igrama, pjesmama i nošnjama iz pet etnokoreoloških oblasti: Glamoča, Leskovca, Brusa, Kraljeva te Sombora sa bunjevačkim igrama. Pored njega, na seminaru su učestvovali i polaznici iz Srbije, Republike Srpske i drugih zemalja.

„Ovakvi edukativni seminari su odlična prilika za rukovodioce i polaznike folklornih ansambala da prošire ili dopune svoja znanja, te steknu nova iz određenih etnokoreoloških oblasti. Na seminaru sam imao priliku da igram i sarađujem sa mnogim rukovodiocima folklornih ansambala iz Srbije, BiH i regiona, od kojih su neki na početku karijere, dok su neki profesionalci u svome poslu duži niz godina“, izjavio je Saša.

Nakon toga učestvovao je na drugoj etno radionici, čiji je cilj učenje i oživljavanje starih tehnika za izradu nošnje (tkanje, pravljenje nakita, izrada veza, pletenje i čipkarstvo). Radionica je organizovana u sklopu projekta „Make it new“ na Trebeviću u periodu od 18. do 23. februara, a podržana je od strane zemalja saradnica BiH, Srbije i Hrvatske. Krajnji cilj projekta, koji je finansiran od strane EU, bio je izrada po četiri nošnje iz sve tri države učesnice, autentičnim tehnikama.

„Na ovoj radionici sam imao priliku da naučim tehniku tkanja, tehniku izrade nakita od perlica, te da usavršim tehniku veza. Demonstratori su bili iz BiH, Srbije i Hrvatske i profesionalci su u svome poslu. Pokazali su nam osnovne tehnike od kojih su neke karakteristične za BiH, a već su pred zaboravom“, dodao je Saša.

Sonja Stojičević IVgimn
Ivona Stojić IVgimn
Isidora Cvijetić IVgimn