Razgovor sa umjetnicom i slikarkom, Sonjom Mikić

Sonja Mikić učenica je prvog razreda ekonomskih tehničara u našoj školi. Sonja se već četiri godine bavi jednim zanimljivim hobijem- crtanjem. Prošle godine je čak učestvovala na likovnoj koloniji u Bardači. U razgovoru sa njom otkrili smo više o njenom talentu.

  1. Kada si počela da se intenzivnije baviš crtanjem?

Predmet likovna kultura je jednostavno uvijek bio tu kroz moje školovanje i uvijek sam se u tome isticala. Otprilike u sedmom razredu sam počela da crtam malo više izvan okvira škole.

  • Kada si nacrtala svoj prvi crtež?

Vannastavno, takodje u sedmom razredu kada sam pokušala da nacrtam portret svoje tadašnje omiljene glumice.

  • Kako si otkrila da gajiš ljubav prema crtanju?

Kroz časove likovne kulture, kod svoje učiteljice, kao i kod svoje nastavnice.

  • Šta najviše voliš da crtaš?

To najčešće varira od mog raspoloženja i šta mi se u tom trenutku radi. Pretežno crtam portrete, ponekad pejzaže i prirodu i anime stilove, čak i kratke stripove.  Uglavnom radim sa bojicama, grafitom, a ponekad i sa akvarelom i gvašom.

  • Koliko vremena provodiš crtajući?

Veoma malo zapravo, tačnije, ne crtam dosta za vrijeme škole. Najviše crtam tokom raspusta, pogotovo ljetnog. Tokom školske godine nemam puno vremena pa samo ponekad nađem nešto lako i brzinski da odradim. Od početka godine sam nacrtala samo dva prosta rada.

  • Odakle dolazi tvoja inspiracija za crtanje?

Iz želje da svoje emocije prenesem negdje. Dosta sam emocionalna osoba po prirodi i često nalazim tu barikadu da to iskažem govorom, zato crtam.

  • Da li si učestvovala na ikakvim takmičenjima?

Par puta u osnovnoj školi za konkurs na temu „Da se ne zaboravi“.

  • Koji je najkorisniji savjet koji ti je neko dao?

Ne konsultujem se puno oko svojih radova jer ih i ne radim toliko često, ali dosta su mi pomogli slikari sa ekološko-likovne kolonije na Bardači prošle godine i autor stripa Zdravko Knežević Knez i ostali članovi Devete dimenzije.

  • Koji su tvoji planovi za budućnost’

Što se crtanja tiče, planiram definitivno da se nastavim baviti crtanjem kao hobijem i u svrhu razonode. Planiram čak možda da upišem i grafički dizajn.

  1.  Šta poručuješ mladima?

Nikada ne odustajte od vama bitnih stvari da bi nekom drugom udovoljili. Pratite i slijedite svoje snove i ciljeve.

Novinar: Tatjana Smiljanić,I ect