Razgovor sa učenikom generacije iz Srpca

viber image2Marko Miljević, učenik I2 razreda gimnazije, već niže uspjehe i nagrade iz raznih nastavnih I vannastavnih aktivnosti kojima se bavi. Osnovnu školu je pohađao u JU OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu. Zahvaljujući svojim uspjesima i zalaganju je postao učenika generacije, te smo zbog toga odlučili da mu postavimo nekoliko pitanja.

 

  1. Kako si se prilagodio u novoj školi?

Srednja škola me nije zatekla toliko nespremnog koliko sam očekivao. Smatrao sam da će biti mnogo teže  prilagoditi se novoj sredini, ali je to u suštini bilo veoma lako.

  1. Kako provodiš svoj dan i koliko vremena posvetiš učenju?

Nakon što dođem iz škole, provedem nešto vremena odmarajući se, a zatim učim jedan do dva sata. Poslije toga se posvetim svojim hobijima.

  1. Koji su ti najdraži predmeti i zašto?

Fizika, iz razloga što je to predmet koji mi odgovara i ne osjećam pritisak učeći ga. Zatim istorija, zato što u slobodno vrijeme volim da istražujem o događajima iz prošlosti.

  1. Da li si učestvovao na takmičenjima u toku osnovne škole?

Počeo sam sa takmičenjima u VII razredu, a led sam probio engleskim jezikom i na opštinskom takmičenju osvojio prvo mjesto. Takođe sam postigao dobre rezultate iz fizike i matematike gdje sam stigao do regionalnog i republičkog takmičenja. Učestvovao sam i na brojim takmičenjima iz informatike.

  1. Nabroj nam neke od svojih hobija?

Uživam radeći u amaterskom pozorištu “ Milenijum”, a takođe volim da se posvetim pisanju pripovjedaka koje su mi ujedno i omiljena književna vrsta. Što se tiče fizičke aktivnosti, volim da se bavim plesom i vježbanjem, a ponekad košarkom. Takođe, skoro sam počeo da sviram gitaru, a uključen sam i u brojne školske sekcije.

  1. Budući da se baviš latinoameričkim i standardnim plesovima, da li si učestvovao na nekim takmičenjima?

Učestvovao sam na raznim takmičenjima širom Bosne i Hercegovine. U junu smo posjetili  plesni festival u Vitezu, u septembru  učestvovali na kvalifikacionom turniru u Bosanskoj Krupi, a prije nekoliko dana smo se takmičili u Sarajevu. Veoma sam zadovoljan rezultatima budući da smo na sva tri takmičenja osvojili prvo mjesto.

  1. Po čemu ćeš pamtiti osnovnu školu?

Osnovnoškolsko obrazovanje ću najviše pamtiti po nastavnicima, koji će mi svi ostati u lijepom sjećanju, a naročito oni koji su me pripremali za razna takmičenja. Takođe, u sjećanju će mi ostati i pozitivna atmosfera koja mi je omogućavala postizanje što boljih rezultata, a naravno pamtiću je i po druženju. 

  1. Da li si razmišljao o daljem školovanju?

Nisam, upravo zato i jesam upisao gimnaziju. Smatram da je ona odlična osnova za bilo koje zanimanje za koje se odlučim.

  1. Šta želiš da postigneš u životu?

U životu volim da se vodim principom velikog njemačkog filozofa koji kaže:“Pravila za sreću su: Nešto za raditi, neko za voljeti i nešto za nadati se.“. Smatram da je bitno imati cilj u životu, nekoga s kim ćemo podijeliti sreću i nešto ka čemu trebamo težiti.

  1. Kako bi opisao sebe u par riječi?

Za sebe bih rekao da sam prilično uporan, tvrdoglav i ambiciozan.

Isidora Cvijetić,  III1 gimnazije

Dajana Barašin,  III1 gimnazije