Razgovor sa mladim karatistom Nikolom Živanićem

62242647_445973359300397_8769027508403175424_n

Nikola Živanić je učenik II1 gimnazije naše škole. Pored toga što je odličan učenik i nadaren za pisanje, u slobodno vrijeme trenira karate, te je veoma uspješan u ovom sportu. Učestvovao je na brojnim takmičenjima i turnirima gdje je ostvario zapažene rezultate.

  1. Kada i kako se javila ljubav prema karateu?

Za karate sam se zainteresovao kada sam imao sedam godina. Gledajući filmove i čitajući knjige o ovom sportu došao sam na ideju da i sam postanem karatista, ali to sam ostvario nešto kasnije.

  1. Koliko dugo već treniraš?

Treniram već šest godina.

  1. Gdje i koliko često se održavaju treninzi?

Treninzi se održavaju u Derventi, dva puta sedmično, alikada se pripremamo za takmičenje ili turnir treniramo tri puta sedmično.

  1. Da li ti je naporno uskladiti obaveze i karate?

Pošto se treninzi održavaju naveče, tokom dana uspijem obaviti sve obaveze, tako da sve mogu da uskladim. Potrebna je dobra organizacija, ali nije nemoguće.

  1. Na kojim takmičenjima i turnirima si učestvovao i koji su ti najveći uspjesi?

Učestvovao sam na brojnim takmičenjima i turnirima. Neki od njih su Banja Luka Open, Gradiška Open, te meni najdraže Međudržavno takmičenje u Šidu, gdje sam osvojio prvo mjesto. Osim toga, prošle godine sam položio za crni pojas.

  1. Da li imaš omiljenog karatistu?

Imam mnogo omiljenih karatista koji su mi uzor, ali najdraži mi je Aco Ćirović.

  1. Zašto voliš karate?

Postoje brojni razlozi zbog kojih volim ovaj sport. Osim što fizički jačam, razvijam i takmičarski duh, kao i radne navike. Karate mi služi i za izbacivanje negativne energije, čime se rješavam stresa i frustracija. Razlog je i to što sam stekao prijatelje i doživio nova iskustva.

  1. Da li se želiš profesionalno baviti karateom?

Želio bih se baviti profesionalno karateom, ali vrijeme će pokazati hoću li ostati pri tome.

  1. Da li imaš druge hobije?

U slobodno vrijeme se bavim folklorom. Od prošle godine član sam FUG-a „Motajički vuk“, a dotada sam trenirao u DOT-u „Đurđevak“. Osim toga se bavim trčanjem i pisanjem.

  1. Koji je tvoj životni moto?

Vodim se mišlju Nikole Tesle: „Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti“. Smatram da svako treba da ima želje i ambicije koje može ostvariti radom i trudom.

 

Dejana Smiljanić, II1 gimnazije