Rad učenice Dejane Smiljanić ponovo zapažen na republičkom konkursu

22472600_230932434105172_1444239944_n

Povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, Svetog Stefana, raspisan je konkurs od strane Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda za izbor najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova na temu „Republika Srpska“. Učešće na konkursu, koji je održan od 25. oktobra do 7. decembra 2018. godine, uzela je i učenica naše škole Dejana Smiljanić.

Dejana je učenica drugog razreda gimnazije koja je i prošle godine takođe učestvujući na republičkom konkursu, na temu „Stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac“, osvojila drugo mjesto.

„Dejana, osim što je odličan učenik, veoma je nadarena za pisanje poezije. Već u osnovnoj školi počela je osvajati nagrade. Prošle godine osvojila je drugo mjesto pišući o stradanju u Jasenovcu. Ove godine osvojila je 4. mjesto na temu „Republika Srpska“. Veoma sam srećna zbog njenog uspjeha i pravo je zadovoljstvo sarađivati s njom i  gledati kako napreduje u svom literarnom radu“, izjavila je Dejanina profesorica srpskog jezika Slobodanka Vučinić.

Mlada pjesnikinja je ovim povodom dobila pohvalu što ju je dodatno motivisalo da nastavi pisati rodoljubive pjesme i time bogatiti našu kulturnu baštinu.

Pjesmu ,,Za moju Republiku Srpsku” napisala sam iz ljubavi prema nasoj državi, zbog čega mi mnogo žnaci ova pohvala. Drago mi je sto se moj rad istakao i nadam se da ću imati jos ovakvih uspjeha u budućnosti “istakla je Dejana.

Za moju Republiku Srpsku

Ne, ja neću gledati tamo
gdje moja kuća u ruševinama je,
ni ognjište milo što ostaje samo
jer bol će grudi da mi razdire.

I neka pale, neka ruše,
moju volju slomiti neće.
Svaki djelić moje duše
za moju državu umrijeće.

Svoju krv ću dati za rijeke tvoje,
moje tijelo biće tvoja zemlja plodna,
duša obojiće nebo u najljepše boje,
samo da budeš živa i blagorodna!

Ti budi ponosna i jaka,
srpski narod brani i vodi
i ja ću kao svjetlosna zraka
zasijati ka nebeskoj slobodi!

 

                                                                                                                                                                                                                                                                     Članovi novinarske sekcije