Prijem nagrađenih učenika kod direktora škole

Dana 6.5.2021. godine direktor naše škole Milenko Živanić je organizovao prijem za učenice prvog i četvrtog razreda gimnazije, Marijanu Mrđu i Dejanu Smiljanić koje su se istakle svojim radovima tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

Učenica Marijana Mrđa je iz nastavnog predmeta Istorija osvojila 2. (drugo) mjesto na regiji Prijedor. Tematsko područje za ovogodišnje takmičenje učenika prvih razreda gimnazije je bilo Kultura sjećanja i pamćenja, a konkretno učenici su radili prezentaciju na temu „Dani sjećanja“. Marijana je našu školu predstavila prezentacijom „Kragujevači oktobar“.    

Učenica Dejana Smiljanić je učestvovala na literarnom konkursu „Sjećanje na nevino stradale žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina“, a njena pjesma „Ispod kamenog cvijeta“ se našla među pohvaljenim pjesmama.

            „Našim učenicama i njihovim profesorima, koleginicama Svetlani i Slobodanki čestitam na ostvarenim rezultatima. Ovo je razlog više kao i poziv da se u narednom periodu intenzivira rad na podizanju svijesti naših učenika o važnosti njegovanja kulture sjećanja. U tom pogledu u školi smo ove godine u periodu od 19. do 25.4. organizovali brojne aktivnosti učenika i profesora kroz predavanja, izrade i prikaz prezentacija i filmova a zbog epidemioloških mjera nismo bili u mogućnosti organizovati kao do sada odlazak naših učenika na stratište u Donju Gradinu. Svi smo sa razlogom ponosni na svoje đake“ – istaknuo je direktor.

            Učenice je, za njihov rad, trud, učešće i ostvarene rezultate direktor nagradio knjigama: „Јасеновац“ za Dejanu i „Шушњар 1941.“ za Marijanu.

             Marijana je izjavila da nije očekivala ovaj uspjeh i kako je zahvalna profesorici istorije Svetlani Milošević jer ju je podržavala tokom izrade prezentacije. Iako je tema takmičenja bila „Značajni datumi i manifestacije u lokalnoj zajednici“, nju za Kragujevac vežu prevenstveno rodbinske veze, kao i sama posjeta memorijalnom centru, te je iz tog razloga odabrala ovu temu kao jedan od napotresnijih događaja nacionalne istorije.

                „Napisala sam nekoliko pjesama o Jasenovcu, ali ova mi je jedna od najdražih. Pišem o Jasenovcu kako bih sačuvala sjećanje na patnju srpskog naroda. Drago mi je što se moj rad našao među pohvaljenim, naročito jer je to moj posljednji rad u srednjoj školi“, izjavila je Dejana.

                                                                                                                                         Tina Vrhovac, I gimnazije