PREDSTAVNICI NAŠE ŠKOLE POSTIŽU VISOKE USPJEHE NA REGIONALNIM TAKMIČENJIMA

Dana 12.3.2021. godine u JU „Tehnička škola“ Gradiška održano je regionalno takmičenje iz informatike. Takmičenje se sastojalo iz oblasti programiranja u programskom jeziku C++ (stringovi, nizovi, matrice, petlje, vektori, uslovne naredbe i njihovo grananje). Našu školu predstavljao je učenik IV razreda gimnazije Luka Pančić koji je osvojio četvrto mjesto.

„Tokom pripreme za takmičenje radio sam razne zadatke, neki od njih bili su teži , a neki lakši. Sveukupno, mislim da pripreme nisu bile pretjerano teške. U početku sam provodio po 2-3 sata dnevno radeći zadatke, a u poslednjoj sedmici prije takmičenja sam provodio i preko 6 sati dnevno. Zadaci na takmičenju ove godine su po meni bili teži u odnosu na zadatake iz prošlih godina, ali ne u nekoj velikoj mjeri. Vježbali smo zadatke iz oblasti nizova, stringova, matrica, kao i nekih bitnijih, ali isto tako i osnovnih, algoritama. Zadovoljan sam sa svojim rezultatom, iako mislim da sam mogao bolje uraditi jer na ovakvim takmičenjima uvijek može bolje. U budućnosti, nakon završetka  gimnazije želim upisati Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, smjer softverskog inžinjerstva“ , izjavio je Luka.

On se takmičio sa 14 učenika svoje generacije, a imali su dva sata za izradu zadataka. Luku je za ovo takmičenje pripremao profesor informatike i matematike Sanel Saltović koji je izjavio: „S obzirom na to da je Luka član Informatičke sekcije u kojoj se radi programiranje sa C++, te se uče osnove programiranja, poslednjih nekoliko sedmica se bavimo težim zadacima. Luka je učenik koji se van  nastave uopšteno bavi mnogim informatičkim poljima, te je sa njim prilično lako i u jednu ruku  lijepo raditi jer ima puno ideja za kreiranje algoritama koji vode ka rješenju zadatih zadataka. Pripremali smo se uz pomoć literature koja je obuhvatila prošlogodišnja regionalna takmičenja. Na ovogodišnjem regionalnom takmičenju Luka je pokazao izuzetan uspjeh i veoma sam zadovoljan našim rezultatima. U narednom periodu daćemo sve od sebe da njegove programerske vještine podignemo na viši nivo.“

Nakon održanog takmičenja za sve učesnike i profesore priređen je obilazak grada, te zajedničko druženje.

Novinar:Marijana Mrđa, II gimn.