Predavanje na temu „Holokaust“ i „Eugenika“

U znak sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara, održano je predavanje u STEM kabinetu naše škole. Svake godine učenici naše škole obilježavaju ovaj datum, te ni ove godine to nije bio izuzetak. U četvrtak, 1. februara 2024. godine, učenice IV razreda gimnazije su predstavile teme koje su same odabrale i pripremile, uz pomoć profesorice istorije, Svetlane Milošević. Tina Vrhovac i Ljubica Ćirić prezentovale su temu „Holokaust“, uz prezentaciju i plakate koje su same napravile, a Marijana Mrđa prezentovala je temu „Eugenika“ koju je pripremila zajedno sa Tarom Novković, uz pomoć profesorice biologije, Bojane Ćirić Miladinović. Ovom predavanju prisustvovali su III I IV razred gimnazije i I razred bravara-zavarivača i mehaničara mehatronike, pneumatike i hidraulike. Učenice su dobile veliki aplauz i pohvale od svih prisutnih za svoj rad i trud. Poruka je da se ovakvo nešto ne smije nikada zaboraviti, i nikada ponoviti.

„Današnje predavanje imalo je za cilj da predstavi jednu temu sa gledišta dva predmeta. Istorijsku temu „Holokaust“ radile su moje koleginice Tina Vrhovac i Ljubica Ćirić, a „Eugeniku“, temu sa aspekta biologije, radile smo Tara Novković i ja. Same pripreme su tekle nekoliko sedmica i mogu slobodno reći da smo imale mnogo posla. Mislim da je predavanje prošlo jako dobro i da su slušaoci bili zainteresovani za isto. Nadam se da će u budućnosti ovakva predavanja biti brojnija jer obradom jedne teme kroz više predmeta stvaramo mnogo širu sliku o istoj“, rekla je Marijana Mrđa, učenica IV razreda gimnazije.
Profesorica Bojana Ćirić Miladinović je izjavila: ,,Najužasnija primjena eugeničkih principa dogodila se u nacističkoj Njemačkoj. Holokaust i preko šest miliona ubijenih ljudi jedan su od najboljih primjera kako biološka pitanja mogu da utiču na društvo i kako nepoznavanje bioloških procesa može imati dalekosežne posljedice“.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Tatjana Smiljanić IIIct
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Sonja Mikić IIIet