Predavanje na temu ,,Edukacija za mlade vozače“

Krajem decembra u STEAM kabinetu je održano predavanje pod nazivom ,,Edukacija za mlade vozače“ kojem su prisustvovali učenici četvrtog razreda CNC tehničara. Predavanje je održao profesor engleskog jezika Ljubiša Popović u sklopu stručnog usavršavanja. Cilj ovog projekta je poboljšanje položaja mladih u saobraćaju, a projekat je realizovan u saradnji sa Udruženjem građana Cezar. Naglašeno je da su u ovaj Erasmus+ projekat  uključene još tri države – Slovenija, Srbija i Austrija. U edukaciju su uključeni i učenici osnovne škole koji su prošli obuke iz ove oblasti. O ovoj temi govorile su i Marija Gašić i Tijana Blagić, članice Udruženja građana Cezar.

Profesor Ljubiša Popović je izjavio: ,,Tema koja je realizovana u sklopu stručnog usavršavanja je rezultat jednogodišnjeg istraživanja navika mladih o ponašanju u saobraćaju. Izdvojena su najrizičnija ponašanja, te su napravljeni modeli koji treba da poboljšaju svijest mladih o saobraćaju. U našoj državi, mladi će imati vršnjačke edukacije o posljedicama loših navika – alkohol i vožnja, brza vožnja, te upotreba mobilnih telefona. Slušaće istinite priče i događaje iz kojih treba da izvuku pouku. Upravo to su učenici radili na času ČOS-a, a rezultati su pozitivni. Mladi su uvidjeli svoje greške, a takođe i došli do pozitivnih zaključaka koji bi trebalo da pobljšaju njihovu svijest o sigurnosti u saobraćaju.  

,,S obzirom na to koliko su učestale nesreće na našim prostorima, mislim da je pametna i dobra stvar da se učenicima prikaže ozbiljnost posljedica saobraćajnih nesreća“, rekao je Ljubiša Šumar, učenik četvrtog razreda CNC tehničara.