Poučno predavanje povodom Međunarodnog dana pismenosti

Na samom početku nove školske godine 8.9.2016. učenici II1 gimnazije, tačnije njih 23, imali su priliku posjetiti Narodnu biblioteku u Srpcu. Povod posjete je bilo obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti, a učenici su u toku jednog školskog časa, od 1015 do 11h obogatili znanje poučnim predavanjem koje je održala bibliotekarka Branka Sančanin.

Predavanje koje je izloženo učenicima govorilo je o porijeklu pisma, njegovom nastajanju i toku razvijanja našeg pisma. Bibliotekarka Branka akcenat je stavila na pronalaske u Vinči, Starčevu i Lepenskom Viru, kao i na ostala pisma koja su usko povezana sa ovim pronalascima. Učenici su čak učestvovali i sami, davali komentare, te tražili sličnosti ili razlike među pismima jer su dobili na uvid odštampane primjerke sa tabelama etrurskih, vinčanskih i arhajskih pisama.

Gimnazijalci su prezadovoljni izloženim predavanjem jer je prilagođeno njima, a iz govora bibliotekarke Branke moglo se saznati dosta toga iz drugih oblasti kao što su geografija i istorija. Pored toga, učenici su prvenstveno zadovoljni načinom na koji je govor održan  kao i pristupom same bibliotekarke Branke Sančanin jer su ponovili ranije stečeno znanje, ali i saznali mnoge druge zanimljivosti o srpskom pismu, ali i drugim pismima.

Andrea Ivanović  II1 gimnazije

Andrea Ivanovic, I1 gimn.