Posjeta srednjoškolaca Spomen–području Donja Gradina

Dana 15.4.2018. godine 35 učenika prvog razreda gimnazije, ugostiteljske i metalske škole u pratnji profesorice Sanje Stojković i profesora Zorana Dumonića i Siniše Sladojevića posjetili su Spomen – područje Donja Gradina, te prisustvovali obilježavanju  Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i dio koncentracionog logora Jasenovac, formiranog za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, u Drugom svjetskom ratu. U koncentracionom logoru Jasenovac je kroz stravične muke umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i djece. Od toga je 500.000 Srba, 33.000 Jevreja, 40.000 Roma, 20.000 djece i 127.000 antifašista bez obzira na vjeru i naciju. 
Učenici su od 12 do 14 časova imali su slobodno vrijeme za obilazak 116 hektara istražene i zaštićene zemlje. Na tom tlu do sada je otkriveno 125 masovnih grobnica ogromnih dimenzija. Grobnice se prostiru na devet grobnih polja: Topole, Hrastovi, Jasen, Bare, Košute, Brijestovi, Orlovače, Vrbe i grobno polje Tišina. Osim masovnih grobnica, učenici su vidjeli i  „Topolu užasa” (na tom drvetu ustaše su objesile na hiljade muškaraca, žena i djece, koji su prije čina vješanja bili podvrgnuti strašnim mučenjima) i ostatke ustaške tvornice sapuna. Od 10 do 12 časova prisustvovali su komemoraciji koju su upotpunili najviši zvaničnici Republike Srpske i Republike Srbije , služenju parastosa i polaganju cvijeća na grobnom polju “Topola”. Sve o genocidu koji se desio na ovom području, nastanku logora, o broju otkrivenih grobnica i držanju u tajnosti nemilih dešavanja saznali su na ovom svojevrsnom istorijskom času.
Na ovoj značajnoj manifestaciji  uručene su nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola  koji su napisali najbolje literarne radove na temu stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenvac-Donja Gradina. Među dobitnicima nagrada bila je i učenica I1 gimnazije naše škole Dejana Smiljanić, koja je zauzela drugo mjesto sa pjesmom “Dječak sa neba”, kojoj je svečano uručena nagrada.
 Ova posjeta Donjoj Gradini je na učenike ostavila snažan utisak i donijela im nova saznanja.

Vladana Kragulj, IImtVladana