Posjeta Spomen – području Donja Gradina

U petak, 27. april 2018. godine, učenici četvrtih razreda gimnazije i prvog razreda ekonomskih tehničara, u pratnji profesorice istorije Svetlane Milošević, posjetili su Spomen – područje Donja Gradina. O ovom dijelu logora Jasenovac i najvećem stratištu srpskog naroda, učenicima je pričao istoričar Mirko Dimić, kustos muzeja i Spomen – područja.

Logor Jasenovac je formiran za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, u Drugom svjetskom ratu. U koncentracionom logoru Jasenovac je kroz stravične muke umoreno 700 000 nevinih muškaraca, žena i djece. Od toga je 500 000 Srba, 33 000 Jevreja, 40 000 Roma, 20 000 djece i 127 000 antifašista bez obzira na vjeru i naciju. Od ukupnog broja, u Donjoj Gradini je zvjerski ubijeno 366 000 žrtava.

Od ukupne površine Spomen – područja Donja Gradina istraženo je i zaštićeno 117 hektara. Na tom dijelu do sada je otkriveno 105 masovnih grobnica ogromnih dimenzija. Grobnice se rasprostiru na devet grobnih polja: Tišina, Topole, Hrastovi, Jasen, Bare, Košute, Brijestovi, Orlovače i Vrbe. Na prostoru Donje Gradine nalazi se veliki broj identifikovanih grobnih polja i grobnica žrtava ustaškog zločina genocida, ali i još neistraženih i neobilježenih lokacija. Osim masovnih grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi i Topola užasa. Na tom drvetu su ustaše objesile na hiljade muškaraca, žena i djece, koji su prije čina vješanja bili podvrgnuti strašnim mučenjima. U Donjoj Gradini nalaze se i ostaci ustaške Tvornice sapuna u kojoj su ustaše od dijelova tijela logoraša pravili sapun.

Učenici naše škole su obišli nekoliko grobnih polja, a to su: Topole, Vrbe, Brijestovi i Hrastovi, te su imali priliku da posjete Izložbenu salu u Spomen – području Donja Gradina.

Svoje utiske prenio je učenik IV1 gimnazije, Stefan Žujić: „Drago mi je što smo posjetili Spomen – područje Donja Gradina. Ovo Spomen – područje zauzima veoma značajno mjesto u nacionalnoj istoriji. Kustos muzeja nas je prigodno dočekao, te nam objasnio istorijat i pokazao znamenitosti vezane za sam logor. Poseban utisak na moje kolege i mene je ostavila izložba u sali spomen područja gdje su, pored raznih likovnih radova, bili izloženi predmeti koji svjedoče o izvršenom zločinu nad Srbima, Jevrejima i Romima.“

Lidija Nožanić, IV1 gimnazije

Dragana Đukić, IV1 gimnazije