Posjeta Sajmu knjiga u Beogradu

U Beogradu je od 23. do 30. oktobra održan 65. Međunarodni sajam knjiga pod motom ,,Povratak otpisanih“. Sajam je 29. 10. 2022. godine posjetilo 118 učenika naše škole u pratnji odjeljenjskih starješina: Luje Jungić, Slađane Račić Malbašić, Irene Nedimović, Adriane Vučenović, Julije Ugren, Mare Cvijanović-Delević, Ljubiše Popovića, Sanela Saltovića i nekoliko predmetnih profesora.


Učenici i profesori su se u ranim jutarnjim satima uputili ka Beogradu, gdje su stigli oko 12 časova. Po dolasku, obišli su Hram Svetoga Save, Kalemegdan, te slobodno vrijeme iskoristili za šetnju Knez Mihailovom ulicom. Nakon panoramskog razgledanja grada, uputili su se ka Sajmu knjiga gdje su se zadržali do povratka u Srbac.
Na Sajmu je učestvovalo više od 400 izdavača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Rusije, Irana, Kine, Maroka, Švajcarske, Indije, Njemačke, Poljske, Mađarske i Egipta, a zvanično ga je otvorio dramski pisac Dušan Kovačević istaknuvši da je knjiga ljekovita, da liječi mnoge bolesti i da je od davnina poznata kao melem za razum i dušu. U ulozi počasnog gosta predstavila se Rumunija.
Marijana Mrđa, učenica trećeg razreda gimnazije, veoma je zadovoljna posjetom Sajmu: ,,Ovo je prvi put nakon pandemije da smo imali priliku posjetiti Sajam knjiga u Beogradu. Sa Sajma nosim pozitivne utiske, vidjeli smo veliki izbor autorskih djela. Pored Sajma, imali smo priliku da posjetimo Hram Svetog Save, Kalemegdan i Knez Mihailovu ulicu.“
,,Imali smo stvarno lijepo i sunčano vrijeme u Beogradu, tako da smo ga mogli lijepo iskoristiti da posjetimo najistaknutije znamenitosti. Većina učenika nije nikada posjetila Sajam i oduševljeni su izgledom i sadržajima koje nudi. Iako sam ranije posjećivao Sajam, opet sam pun utisaka jer je ponuda bila izvanredna“, izjavio je profesor Ljubiša Popović, vođa puta.

                                                                                                 Novinarska sekcija