Posjeta Narodnoj biblioteci i  predavanje na temu ,,Kosovski boj usred Loare“

Učenici drugog razreda gimnazije su u ponedjeljak, 11. decembra, sa profesoricom srpskog jezika i književnosti Brankom Keser posjetili Narodnu biblioteku Srbac. Ova posjeta je organizovana u sklopu projekta saradnje JU CSŠ ,,Petar Kočić“ sa Narodnom bibliotekom. Bibliotekarka Branka Sančanin je učenicima održala predavanje na temu ,,Kosovski boj usred Loare“.
Učenicima je na zanimljiv i pristupačan način približeno kulturno-istorijsko blago srednjovjekovnih francuskih dvoraca sagrađenih uz tok rijeke Loare. Težište priče je bio jedan od bisera Loare, dvorac Šenanso. U njemu se čuva jedna od najvećih relikvija, flamanska tapiserija gigantskih razmjera (5,5×3,5 m) sa prizorom Kosovskog boja. Ova je tapiserija svojevremeno krasila predvorje budoara francuske kraljice Katarine Mediči.

 Učenici su imali priliku čuti zanimljivo kazivanje koje im je dalo uvid u opštu sliku svijeta u vremenu nastanka drevne tapiserije, ali i temeljan istorijski pregled umjetničke produkcije posvećene kosovskoj temi. Takođe su dobili i odgovore na pitanja otkud tapiserija u dvorcu, ko ju je poručio i zbog čega. Istaknut je i odjek Kosovskog boja u srednjovjekovnoj Evropi.

,,Na početku predavanja svi smo bili zbunjeni. Predavanje je bilo o Kosovskom boju, pa smo se začudili kada smo avanturu počeli u Francuskoj. Kako je vrijeme odmicalo, priča nas je sve više zanimala. Slikovito opisan dvorac  krio je tajnu – slikovitu tapiseriju Kosovskog boja. Na kraju predavanja sve je imalo smisla. Drago mi je što smo prisustvovali predavanju i radujem se dolasku sljedeće godine“, izjavio je učenik Nemanja Ignjatić.
Učenica Isidora Đukić je iznijela svoje utiske: ,,Predavanje je bilo veoma zanimljivo. Atmosfera je bila prijatna i svi smo pažljivo slušali jer je bibliotekarka lijepo dočarala temu. Voljela bih opet prisustvovati ovakvom tipu predavanja.“


                                                                                                                                                                                                                                    Novinarska sekcija