Otvoren sajam virtuelnih preduzeća u srednjoškolskom centru

sajam-skola9JU Centar srednjh škola je organizovao mali sajam preduzeća na kome su svoje štandove izložili učenici završnog razreda ekonomskih tehničara i učenici trećeg razreda turističkih tehničara. Ova manifestacija se održava sedmu godinu za redom i ima za cilj da prikaže dostignuća učenika iz oblasti praktične nastave. Radom Sajma koordinisali su profesori Vesna Sovilj, Ljiljana Đurđević i Milan Puškar.

Sajam preduzeća je otvorio direktor škole Milenko Živanić u četvrtak, 20. aprila sa početkom u 9.00 časova.

Živanić je pohvalio ovakav vid prakse jer omogućava učenicima da steknu potrebna znanja koja će im dobro poslužiti u stvarnom životu.

„Naučili ste kako se osniva i funkcioniše preduzeće i na taj način se adekvatno pripremili za buduće životne izazove“, rekao je direktor Živanić.

Na Sajmu se predstavilo šest virtuelnih preduzeća i jedna turistička agencija. U sklopu praktične nastave ekonomskih tehničara na štandovima je prikazan rad preduzeća „Intersuits“, koje prodaje muška odijela i mušku obuću, „Mr Sim Simi“, koje se bavi prodajom mobilnih telefona i tableta, „Elegancija nakit“, koje prodaje nakit, „Magic Design“, koje se bavi prodajom haljina, „Focus-sports”, koje prodaje sportsku opremu i „5 Plus“, koje prodaje piće.

Učenici su predstavili ova preduzeća pomoću reklamnog materijala u vidu kataloga, vizit karti i prezentacija za svako preduzeće, a simuliran je i proces prodaje i kupovine pri čemu su „kupcima“ izdavani računi.

Turistički tehničari su na Sajmu promovisali turistički aranžman Amsterdam. Takođe, napravili su   prezentaciju na temu „Seoski turizam”. Pripremili su promotivni materijal neophodan za rad turističke agencije: kataloge, prospekte, flajere, te vizit karte.

„Učenici su dali sve od sebe da štandovi izgledaju lijepo i reprezentativno. Mislim da su posjetioci sajma zadovoljni i da su naši učenici stručno prezentovali dostignuća u svom radu“, rekao je direktor Živanić.

Dragana Đukić, III1 gim.