Organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za srednjoškolce

Opštinska organizacija Crvenog krsta Srbac organizovala je šestu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ova akcija sprovodena je po drugi put ove godine, ali ovaj put je bila namijenjena učenicima iz naše škole. Akciji dobrovoljnog davanja krvi mogli su se priključiti i drugi građani, tako da su se odazvala 63 davaoca od kojih je bilo 55 srednjoškolaca i osmoro starijih davalaca.
Naši srednjoškolci odazvali su se u velikom broju, ali zbog manjka hemoglobina, niskog krvnog pritska ili alergija krv nije moglo darovati 30 učenika i jedan višestruku davalac, tako da je u konačnici krv darovalo 32 ljudi, od čega 25 srednjoškolaca.
Kako se zalihe krvi neprestano troše i treba ih stalno dopunjavati, uvijek postoji potreba za dobrovoljnim davaocima krvi. Akcije dobrovoljnog davanja krvi pomažu u održavanju zadovoljavajućih zaliha krvi za stanovništvo RepublikeSrpske. Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, starosti zmeđu18 i 65 godina.
Kriterijumi koje je potrebno zadovoljiti kako bi osoba mogla dati krv su težina iznad 50kg, krvni pritisak između 180/100 i 100/60 mmHg, hemoglobin mora biti iznad 135 g/L (Hct = 41%) za muškarce i iznad 125 g/L (Hct = 38%) za žene ali i mnogi drugi uslovi opšteg zdravstvenog stanja tako da su naši učenici odmah po dolasku ispunili formular sa pitanjima o opštem zdravlju, te im je izvršen pregled krvi i krvnog pritisaka. Učenici koji su zadovoljavali ove kriterijume pristupili su davanju krvi.
Za srednjoškolce i druge davaoce krvi bio je organizovan doručak prije nego što su pristupili dobrovoljnom davanju krvi, a  organizacija Crvenog krsta je svakom ko se odazvao akciji uručila majice kao znak zahvalnosti.
“Prije svega moramo naglasiti da smo jako zadovoljne organizacijom,ali i brojem srednjoškolaca koji je učestvovao u akciji. Ipak,posebno nam je drago što smo  uspjele darovati krv jer veliki broj naših vršnjaka nije uspio. Ovo je zaista jako human gest svih srednjoškolaca i građana koji su darovali krv, te na taj način nekome pomogli. Nadmo se da će Crveni krst i narednih godina sporovoditi akciju dobrovoljnog davanja krvi jer želimo ponovo učestvovati”, izjavile su Sonja Stojičević i Nikolina Pavković, učenice III1 gimanzije.

Andrea Ivanović, III1 gimnazije2