Omladinska banka aktivna i u narednih pet godina

Fondacija Mozaik i Opština Srbac realizuju u partnerstvu program Omladinske banke od februara 2010. do februara 2015. godine. Učenice naše škole, Nataša Šipraga, Dragana Vučić i Vesna Milanović su članovi odbora Omladinske banke, te su učestvovale na Petoj konferenciji Omladinskih banaka u Sarajevu. Na konferenciji je bilo 160 mladih članova odbora 31 Omladinske banke širom BiH. Ovim intervjuom će nam približiti pojam Omladinske banke i upoznati nas sa aktivnostima ovog programa.

1.Kada ste se prvi put susrele sa programom Omladinske banke i šta vas je motivisalo da postanete članovi Omladinske banke ?

Nataša Šipraga: Naš prvi susret sa Omladinskom bankom bio je projekt koji smo sprovele uz pomoć profesorice Sanele Vidović. Kroz realizaciju tog projekta upoznale smo se sa radom i aktivnostima Omladinske banke. Da postanemo članovi Omladinske banke motivisala nas je želja da promijenimo nešto u našoj zajednici i smatrali smo da je Omladinska banka najbolji put ka tome.

2.Koja je vaša uloga u Omladinskoj banci ?

Dragana Vučić: Danas smo članovi odbora Omladinske banke i učestvujemo u sekciji projekata koji će biti realizovani uz pomoć nepovratnih novčanih sredstava Omladinske banke.

3.Kada je i sa kojim ciljem održana Peta konferencija Omladinskih banaka ?

Vesna Milanović: Cilj Pete konferencije Omladinskih banaka je bio promovisanje rezultata postignutih u prošloj godini , kao i objava da Omladinska banka nastavlja svoj rad još 5 godina i prezentacija planova za naredne godine.

  1. Pored formalnog dijela ceremonije, koje ste još aktivnosti imali?

Nataša Šipraga: Članovi Omladinske banke učestvovali su u raznim radionicama i druženjima. Takođe je bio organizovan i inovacioni turnir na temu „Poplave“. Ovakav turnir će biti održan i u našem gradu, ali tema još nije poznata. Nadamo se da će se na taj turnir odazvati što više učenika i mladih ljudi iz okoline.

  1. Šta ste naučile učešćem na Petoj konferenciji Omladinskih banaka u Sarajevu?

Dragana Vučić:Učešćem na ovoj konferenciji naučile smo kako da na pravi način pišemo projekat, kako da na pravi način koristimo budžet i kako da uspješno realizujemo svaki projekat. Isto tako smo naučile da stečena znanja prenosimo na ostale kako bi njihova aktivnost bila sprovedena na pravi način.

  1. Da li ste ostvarile postavljene ciljeve i šta biste poručile mladima u našoj školi i lokalnoj zajednici?

Vesna Milanović:Imamo još mnogo ideja koje ćemo pokušati realizovati, tako da ne možemo reći da smo ostvarile sve svoje ciljeve. Mladima bismo poručile da prestanu negativno razmišljati i žaliti se na manjak aktivnosti u našem gradu, neka učine nešto povodom toga. Omladinska banka je dokaz da se mogu ostvariti ciljevi. Svi oni koji žele nešto da promijene neka se potrude. Učenike naše škole pozivamo da postanu članovi Omladinske banke, te da se udruže i osmisle projekte koji bi realizacijom pomoću Omladinske bankemogli doprinijeti da naša škola postane još osposobljenije i zanimljivije mjesto za sprovođenje nastavnih i vannastavnih aktivnosti.Takođe, ovo je prilika da se nauči mnogo toga i da se sklope nova prijateljstva.

[Not a valid template]